Har världen råd med ledare som Bolsonaro?
Det gick flera dagar innan Brasiliens president Jair Bolsonaro överhuvudtaget brydde sig om bränderna i Amazonas. Sedan ägnade han mer kraft åt att känna sig kränkt än att släcka.
Detta samtidigt som världen är i skriande behov av internationellt samarbete för att lösa klimatfrågan.
Har vi i ett sånt läge råd med ledare som Bolsonaro?
Tyvärr har vi en situation i världen där vad som ser ut att vara ett existentiellt hot mot människans framtid på jorden sammanfaller med högerpopulistiska vindar över hela världen.
Följden har blivit att många av världens länder, däribland viktiga och stora länder, styrs av ledare som i ett mer normalt samhällsklimat aldrig haft en chans att komma till makten på demokratisk väg. Helt enkelt därför att deras åsikter är så extrema och deras förakt för fakta och vetenskap så total att människor vid sina sinnens fulla bruk inte skulle rösta på dem.
Jair Bolsonaro är ett typexempel. Han har varit aktiv i politiken i över 30 år men fram till förra årets val alltid spelat en undanskymd och obetydlig roll. Vem vill rösta på en gammal militär som hyllar militärdiktaturens tid med sin tortyr, spottar på mänskliga rättigheter och tycker att människans roll i jordens uppvärmning är ett rent påhitt?
2018 fick han 55 procent av rösterna.
Konspirationsteorier
När bränderna i Amazonas för några veckor sedan visade sig vara långt mer omfattande än normalt och svepte in storstäder som Sao Paolo i hälsovådlig rök, började världens ledare uttrycka oro. Inte minst eftersom Bolsonaro själv ignorerade lågorna och hävdade att landets inte hade resurser att släcka dem.
Sannolikt var det många bönder och andra som tänkte att eftersom Bolsonaro lovat att Amazonas ska exploateras mycket mer så var det tämligen riskfritt att avskoga större områden.
När omvärlden krävde att Brasiliens president skulle ingripa började han yla om kolonialism och sprida ogrundade konspirationsteorier om att miljörörelsen ligger bakom bränderna.
När G7-länderna i helgen anslog 200 miljoner kronor för att hjälpa Brasilien att få stopp på bränderna tackade han först kränkt nej men ändrade sig sedan.
Från att inte ha några resurser alls ska nu 40 000 militärer sättas in för att släcka bränderna.
”Förnedra inte killen”
Amazonas ligger visserligen till 60 procent i Brasilien men regnskogen där är så enorm att den är viktig för hela världen för att binda koldioxid. En del forskare har den senaste tiden uttryckt oro för att regnskogen kan försvinna helt och ersättas av savann om träden brinner upp i den takt som sker nu.
Självklart har Brasiliens suveränitet över sitt eget territorium men en smart ledare skulle sträcka ut en hand till världen och be om hjälp men också ställa villkor, ekonomiska och andra. Det skulle både Brasilien och omvärlden tjäna på.
Istället ägnar Bolsonaro sin tid åt att visa vilken machokille han är.
En Bolsonaroanhängare la ut bilder på Facebook på presidentens unga hustru Michelle bredvid Emmanuel Macrons betydligt äldre Birgitte.
Bolsonaro gillade bilden med kommentaren: Ha,ha förnedra inte killen.
Vuxet och ansvarsfullt.
Låg nivå
Men det är den nivån som många av världens ledare håller numera. Från Filippinernas Duterte till USA:s Donald Trump med många fler som knackar på dörren. Förr var det diktatorerna som stod för galenskaperna. Nu är det demokratiskt valda ledare.
Under tiden ska världen försöka få ner utsläppen av växthusgaser till en nivå som gör att vi begränsar jordens uppvärmning till maximalt två grader fram till sekelskiftet. Något som både Trump och Bolsonaro bidrar till att direkt sabotera.
Brasilien är sjunde värst i världen när det gäller utsläpp. Utsläppen ökar dessutom trots att tillväxten minskar vilket tyder på att landet gör ett väldigt dåligt arbete med att minska sina utsläpp.
Att ett land som USA dragit sig ur Paris-avtalet gör det givetvis ännu svårare att nå tvåprocentsmålet.
Upplyst diktatur
Eftersom utsläppen påverkar globalt är enda sättet att lösa problemet att samarbeta över nationsgränserna. Vilket blir allt svårare. Fler och fler ledare kommer till makten som bara bryr sig om sin egen nations intressen. Det ansvarstagande och den solidaritet som krävs eroderas alltmer.
Förslag har framförts på att en världsregering borde bildas, en upplyst diktatur som driver igenom de nödvändiga besluten för att stoppa jordens uppvärmning.
Jag tror inte att det vare sig är möjligt eller önskvärt.
Det är bara att hoppas att ledare som Bolsonaro röstas bort i framtida val och ersätts med människor som kan sätta sina personliga egon åt sidan, lyssna på vetenskapen och inse vad som behöver göras.
PODD: Experten: Så farliga är bränderna i Amazonas
I nyhetspodden Aftonbladet Daily pratar vi om de stora bränderna som rasar i Amazonas – och i flera andra regnskogar.