Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

Wheeler gör en höna av en fjäder

Låt mig börja med att försäkra att jag inte skriver detta iförd bastkjol. Jag vill varken för­olämpa hawaiianska hula- ­eller maoriska hakadansare. Inte heller bär jag turban, för såväl sikher som stora grupper muslimer skulle kunna uppfatta det som en nedsättande lek med deras tradition. Jag äger en äkta fez, men har gömt den i ett förråd, där dess existens inte kan få arvtagare till det ­osmanska riket att känna sig förringade.

Jag har inte vad som oursäktligt kallas lappstövlar. Kilt kommer inte på fråga, för jag vill inte verka okänslig för skottars historia och identitet.
 

Med denna inledande brasklapp kanske jag vågar mig på dagens ­ämne. Det råkar vara en hon och hennes namn är Kim Wheeler, en rundnätt 44-åring från Winnipeg i den kanadensiska delstaten Manitoba.

Wheeler har sitt ursprung i den nordamerikanska urbefolkningen, i dagligt tal indianerna. Närmare ­bestämt i Ojibwa- och Mohawkstammarna. Häromveckan klev hon in på Hennes & Mauritz i Vancouver och fick se ett pannband med pastellfärgade fjädrar i. Hon blev rasande.

Vi är säkert alla överens om att ett pannband med pastellfärgade fjädrar är en grov förolämpning mot god smak, men det var inte den självklarheten som fick Kim Wheeler att reagera.

Hennes ursinne berodde på att hon såg fjäderskruden som en förolämpning mot hennes indianska kultur.

Fjäderskrudar, skrev hon i ett protestbrev till H&M, ”är ett tecken på högaktning, respekt och ledarskap, inte en söt accessoar att bära på nattklubb, medan folk dansar till musik”.
 

H&M beordrade genast sina 62 butiker i Kanada att avlägsna pannbandet från sortimentet. En talesperson bad om ursäkt: ”Vi vill inte förolämpa någon eller framstå som okänsliga”.

Låt mig, med all tänkbar tolerans och den största respekt, ställa följande fråga: Är jag ensam om att tycka att Kim Wheeler i stället ­borde ha blivit ombedd att dra åt helvete?

Att hon borde ha fått veta att hon gav uttryck för en pompös och skrattretande kulturnarcissism? Att hennes navelskådande överkänslighet är hennes eget problem? Att krav på att världen ska rätta in sig efter den mest lättstötte i varje tänkbar samhällsgrupp, ursprungsbefolkning eller ej, måste avvisas av varje fritt och öppet samhälle?
 

Är jag ensam? Jag hoppas inte det. För visst tillhör det god uppfostran att vara artig och visa ­respekt. Men det har inget att göra med den här typen av kulturnarcissism.

Den må börja med förbud mot fula pannband, men den slutar med förbud mot allt.

Dagens byggnad

West Edmonton Mall i Edmonton, Alberta, Kanada var världens största köpcenter fram till 2004. Köpcentret grundades av de iranska ­bröderna Ghermezian, täcker 490 000 kvadratmeter och innehåller mer än 800 affärer. Det är fortfarande Nordamerikas största köpcenter, men bara nummer tio i världen.

Dagens fakta

Plommonstop– poppis i västern.

Den i särklass vanligaste huvudbonaden i den amerikanska västern var inte cowboyhatten, utan plommonstopet. Detta enligt västernkännaren, ­kolumnisten och dandyn Lucius Beebe

Följ ämnen i artikeln