Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

Regeringens besked går inte​ att​​ förstå

En gröt av motsägelser – int​e ​konstigt​ att folk g​ör​ som de vill

Skuren av mer eller mindre motsägelsefulla besked hotar att dränka svenska folket.

Risken är uppenbar.

I sämsta fall struntar människor i uppmaningarna och gör som de själva tror är bäst.

​Jag har stor respekt för att det inte är lätt att hantera en pandemi. Risken att det kan spåra ur är stor och i så fall hotas folkhälsa och ekonomi i ännu högre grad än som annars varit fallet.

Men jag vet att det är lättare att få människor att agera på avsett sätt om beskeden är klara och entydiga.

Det kan man inte beskylla regeringen och myndighetens besked till medborgarna för att vara. Tvärtom, de är ofta motsägelsefulla. Här följer ett par exempel – av många.

Under den gångna helgen ville regeringen plötsligt att riksdagen skulle klubba igenom den tillfälliga pandemilag som ger regeringen nya befogenheter så snabbt som möjligt. De hörde av sig till de andra partierna i riksdagen för att kolla om det fanns förutsättningar för att fatta beslut redan under riksdagens nyss inledda juluppehåll.

Då ska man komma ihåg att regeringen först ville att den skulle träda i kraft först i sommar. Men riksdagen var inte nöjd och begärde att arbetet skulle snabbas på så att den kunde träda i kraft i mars. Under midvintermörkret tvärvände regeringen och nu blev det plötsligt ultrabråttom.

Ett annat exempel gäller det nya, mer smittsamma coronastammen, som framför allt uppträtt i sydöstra Storbritannien.

Bland annat Belgien och Nederländerna stoppade redan natten till söndag flyg och tåg till och från öriket.

Inrikesminister Mikael Damberg sade att Sverige ska göra samma sak. Men i dag, måndag, landar fortfarande plan från Storbritannien.

Inrikesminister Mikael Damberg meddelade snabbt att Sverige skulle göra samma sak. Men inte förrän ett dygn senare hade regeringen fattat nödvändiga beslut.

Inreseförbudet från Storbritannien gäller från midnatt mot tisdag. Under hela måndagen landade fortfarande plan från Storbritannien. SAS fortsatte att flyga som som vanligt.

Damberg förklarade nu den långsammare svenska handläggningen med ”lagteknik”.

Ett tredje exempel gäller den skur av beslut som regeringen och Folkhälsomyndigheten meddelade under sin fredagsräd, sent i fredags eftermiddag, på tröskeln till julveckan.

Ett skärskådande av dem är inte till fördel för beslutsfattarna. Ungdomar får inte längre idrotta utomhus – kanske. Men handla i köpcentra är fortfarande okej.

Munskydd ska användas när det inte går att undvika trängsel. Det enda område där det antas uppstå är i kollektivtrafiken under rusningstid efter den 6 januari. Varför bara där?

Det är klart att det inte är så. Det uppstår oönskad trängsel i massor av andra situationer. Rekommendationen, som kommer från Folkhälsomyndigheten, är alltså svår att förstå eftersom den saknar stringens.

Utbildningsminister Anna Ekström, statsminister Stefan Löfven, vice statsminister Isabella Lövin och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson.

Man kan, som regeringens fredagsbesked tolkats, fortfarande gå på Systemet men inte besöka biblioteket.

Om den intresserade medborgaren vill fördjupa sig i de nya reglerna eller rekommendationerna så är det inte möjligt.

På regeringens hemsida ges bara besked om fjärr- och distansundervisning i gymnasiet från den 7 januari.

På Folkhälsomyndighetens hemsida finns i skrivande stund ingenting. Där kan ungdomar födda från 2005 idrotta nästan som vanligt, andra ska helst hålla sig utomhus och inte dela utrustning. Om munskydd i trängsel finns inte en rad.

En stor risk med det här är för det första att både regeringen och myndigheterna framstår som löjliga. De larmar och låter. Men sedan händer ingenting – eller mycket lite.

Arkivbild.

De radar upp sig framför de svenska flaggorna i presskonferensrummet i regeringskansliet.

Men när den ansvarsfulle medborgaren vill orientera sig i regelfloden ges ingen vägledning.

En annan, och kanske värre risk, är att människor struntar i reglerna och rekommendationerna och tar saken i egna händer.

Det är inte konstigt när beskeden är motstridiga, svårtillgängliga, ofullkomliga eller ofullständiga, då tvingas ju medborgarna att fatta besluten själva. Vägledning värt namnet saknas.

Regeringen och myndigheternas kommunikation var till en början rak och enkel. Tvätta händerna, stanna hemma om du har symtom, håll avstånd. Var gärna ute.

Tyvärr har utvecklingen därefter gått i fel riktning. Besked, föreskrifter och rekommendationer har blivit en gröt.

Det är ett stort misslyckande. Betyget blir inte godkänt. Inte alls faktiskt.


Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällefrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.