Världen blir större – men vi sluter oss

Nej, det var inte bara svettlukt och vetgirighet i luften.

I Bokmässans vimmel av bokfulla förläggare och bibliotekarier med trähalsband anade man också en svag nyans av dåligt samvete. Det var enklare 2008. Då var Lettland årets tema. Det enda orosmolnet för Göteborgs mässpublik var antalet konsonanter på författarnas namnbrickor. Annars inga problem. Man förväntades knappt ens kunna peka ut landet på kartan. Än mindre känna till några författare.

Årets tema var däremot Tyskland. Och därmed: paniken i bokslukarnas ögon när författarnamnen nämndes.

Samma spruckna röster som när nobelpristagaren brukar koras: jaså, hon...

Det är svårt att medge hur ofta – aldrig – man läser tysk litteratur utan att framstå som en idiot. Det samma gäller egentligen böcker från nästan hela världen, inklusive Norge och Finland.

Under de senaste fyra åren har den utländska skönlitteraturen i Sverige minskat med trettio procent.

Anledningen är enkel: svenskarna är inte intresserade.

Tyskarna slukar allt som involverar röda stugor, korrupt socialdemokrati och blodiga höstmord, och dessutom lite P O Enquist mellan varven.

Men 95 procent av svenskarna kan troligtvis inte nämna en enda verksam tysk författare. Eller tjeckisk? Argentinsk?

Världen sägs bli mindre. Det är egentligen inte sant. Världen har aldrig varit större. Möjligheterna är oändliga: det går att flyga till Milano för en spottstyver, man kan sitta hemma i kalsongerna och livechatta med en filatelist från Fortaleza.

Och just därför sluter vi oss. Som en motreaktion.

Världen brinner, men visst är det konstigt att grannen haft samma fleecetröja tre dar i rad.

Det är troligtvis även förklaringen till att svenska lokaltidningar blomstrar i en tid då hela världspressen rasar. Och nu väljer även Dagens Nyheter att satsa på klassisk lokaljournalistik om förseningar i Stockholms busstrafik och tanter som ramlat av cykeln vid Jarlaplan.

Samtidigt som regeringen klappar igen ytterligare fem ambassader i år – nu i Buenos Aires, Bryssel, Hanoi, Kuala Lumpur och Luanda.

Och förra året kom en rapport från LRF om att antalet bönder som satsar på närproducerade livsmedel har ökat med 41 procent på två år.

Trenden är tydlig. Hela vägen från krokiga närproducerade morötter till Camilla Läckbergs mysmord.

Ju större världen blir, desto mindre vill vi göra den.

Följ ämnen i artikeln