Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Skärp straffet – allt förändras med nätet

Kan ni tänka er endast sju års fängelse för 63 grova våldtäkter på barn?

Att Sveriges värsta nätpedofil inte straffades hårdare beror på att lagstiftningen har halkat efter.

Omfattningen av brottsligheten som den 29-årige mannen i dag döms för av Solna tingsrätt är oerhörd:

64 fall av sexuellt tvång, varav 63 bedöms som grova, fyra fall av försök till detta brott, 19 fall av grovt utnyttjande av barn för sexuell posering, 14 fall av försök till sådant brott, 21 fall av utnyttjande av barn för sexuell posering, 25 fall av försök till sådant brott, ett fall av sexuellt ofredande, 14 fall barnpornografibrott samt 32 fall av förtal, varav 13 bedöms som grova brott.

Ett annat sätt att uttrycka saken är att mannen har lurat unga flickor och i någon mån pojkar att klä av sig framför webbkameran och sedan hotat sprida bilderna om de inte begick sexuella övergrepp på sig själva.

Förslagenheten har varit stor. "Alla här är fula och tjocka", kunde mannen slänga ur sig på någon internetsida. Så har barnen, de yngsta bara elva år, lurats att visa att de alls inte är överviktiga.

Med viss försiktighet inleddes övergreppen. Snart blev det värre. Ungdomarna, rädda för att föräldrar eller skola eller internet skulle få ta del av materialet, ställde upp på allt grövre aktiviteter. Några av dem skadades fysiskt, många fler psykiskt.

Att Solna tingsrätt avfärdar mannens fantasifulla berättelse om att någon ondsint figur fjärrstyrt hans dator förvånar inte. Bevisningen är massiv.

Maxstraffet för denna brottslighet är åtta års fängelse. Så tillvida är sju års fängelse rejält tilltaget. Men det är också en dom som lutar sig mot en lag som stiftades innan internet blev så stort som det är i dag, med allt vad det innebär för en pedofils möjlighet att begå brott och i form av lidande för offer.

Åklagare Emelie Källfällt har beskrivit brottsligheten som "ett mycket stort antal virtuella våldtäkter". Jag är böjd att hålla med henne.

Barnen har drabbats dubbelt. De har lurats in i sexbrott. De måste även leva med skräcken att bilderna ska dyka upp i sociala medier. Många av dem har berättat i förhör om sin svåra ångest.

Vissa av bilderna är redan spridda, i en undervegetation på nätet där pedofiler skryter om sina erövringar och byter material med varandra.

Vi talar om en brottslighet som kan förstöra människors liv. Lagstiftningen behöver därför ses över. Jag gör mig inga illusioner om att hårdare straff har någon nämnvärd avskräckande effekt på den här sortens brottslingar, men allvaret i kränkningarna måste framgå tydligare i paragraferna.

Det är inte min mening att förringa våldtäkter, men allvarliga sexuella övergrepp i den virtuella världen borde juridiskt jämställas med dem. 

Hagamannen dömdes till 14 års fängelse för sex överfall. Jag ska inte försöka göra några billiga jämförelser, Niklas Lindgren gjorde sig skyldig till mycket allvarlig brottslighet, bland annat grova våldtäkter och två mordförsök.

Men då nätpedofilen får halva Hagamannens straff för 63 grova övergrepp på barn och en lång rad andra allvarliga brott är proportionerna något skeva.

Följ ämnen i artikeln