Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

Man kan undra vad paneler är bra för

Jag hamnade i en morgonsoffa. Panel, som vanligt: Syrien och ­Jesper Parneviks klämda fingrar, Tolgfors och amerikanska sjukförsäkringen.

Ni undrar säkert ibland vad paneler är bra för. Det kan jag berätta att man gör, även om man sitter i dem. Den bästa ursäkten är antagligen att man som paneltupp är ställ­företrädande tittare. En person med allmänna åsikter som ger de gloende en känsla av delaktighet. Vissa känner förstås precis tvärtom så snart man öppnar käften, men då finns det förhoppningsvis någon annan i panelen som ställföreträder för dem. Då kan man munhuggas och det sägs bli ”bra tv”.

Den näst bästa ursäkten är att man behöver försörja sig.

Nu blev det, som vanligt i tv, trångt om tid så det blev mest Tolgfors. Men mot slutet blev det lite ”vobba”.

Om ni tycker att vobba låter som något man gör med ficklampa under täcket kan jag upplysa om att det bara delvis stämmer.

Vobbandet är visserligen förbjudet, men det sker med uppdragna persienner. Det blir alltmer utbrett. Det är, om jag förstått saken rätt, vår nya folksjukdom. I alla fall om man räknar tjänstemän som folk.

Vobba är helt enkelt att jobba, trots att man är hemma för vård av sjukt barn. Eller, som fackföreningen Unionen förklarar: ”Det kan handla om att läsa sagor och svara på mail sam­tidigt. Eller medverka i en telefonkonferens och samtidigt greja med febertermometern.”

Unionen har låtit göra en undersökning om saken och funnit att 3 av 4 vabbande tjänstemän i själva verket vobbar. Unionen är oroad.

Inte bra, det här.

Det var intressant att sitta i panelen och lyssna på hur just detta ämne kan skäras. Det kan skäras på så sätt att vobbarna hålls för att vara bidragsfuskare. Det kan skäras på så sätt att klass står mot klass, eller åtminstone medelklass mot medelklass, och att den medelklass som chefar är för snål med bemanningen. Det kan skäras terapeutiskt, med oroad medkänsla för de stackars tjänstemännen och deras dåliga samveten så snart de lämnar skrivborden.

Ingen skar det på det enklaste sättet: det är gräsligt, själsdödande tråkigt att vara hemma med snoriga barn.

Har knotten inte böldpest handlar det mest om att vänta. Visst, man kan läsa en bok eller äntligen lyssna på Sjostakovitjs sjunde symfoni, men man kan förstås småjobba lite också.

Ibland undrar man vad paneler är bra för. Ett svar är att de påminner oss om att det finns en hel industri vars enda uppgift är att förvandla de mest vardagliga saker till samhällsproblem.

Dagens fakta

Under de fyra första månaderna av andra världskriget dog 4 133 britter i trafiken. Det var en hundraprocentig ökning från föregående år och tre fjärdedelar av de dödade var fotgängare. Orsaken var de stränga mörkläggningsreglerna. ”Utan att ha släppt en enda bomb dödar Luftwaffe redan 600 personer i månaden”, konstaterade British Medical Journal.

Dagens byggnad

Bliss Mill, Chipping Norton, Storbritannien. George Woodhouse ritade textil- fabriken, som står mitt i den idylliska landsbygden som ett viktorianskt herresäte med rejäl skorsten. Här vävdes tweed mellan 1872 och 1980. I dag är fabriken ombyggd till bostäder.

Följ ämnen i artikeln