Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Helge

Han lämnar parti på fall

Ohly satte en tydlig vänsterprofil – men tappade var tredje väljare

Ohly rördes till tårar när han i går talade om Utøya.

UPPSALA. Efter åtta år som ord­förande för Vänsterpartiet avgår Lars Ohly i dag.

Bokslutet innehåller fallande stöd för partiet, beredskap att bli ett regeringsparti och en mer ­utpräglad vänsterprofil.

ENADE ETT PARTI Lars Ohly tog över ett djupt splittrat parti för åtta år sedan. Nu lämnar han över till Jonas Sjöstedt.

När Lars Ohly i går i sitt avskedstal på partikongressen talade om sommarens terrordåd på Utøya blev han så rörd att han fällde ett par tårar.

Känslosamhet är annars inte ­något man förknippar Ohly med. Snarare en rak och tydlig vänsterretorik som sällan kan missförstås. När alltfler partier åtminstone ­verbalt söker sig mot mittfältet kan det vara uppfriskande.

I dag lämnar, om inget oförutsett inträffar, Ohly över till ­Jonas Sjöstedt. Det är alltså dags att göra Bokslut Ohly. Vad har han åstadkommit under ­sina år vid makten?

1. Ett allt mindre parti. Under Lars Ohlys nästan åtta år som partiledare har Vänsterpartiet tappat var tredje väljare. I dag är det riksdagens näst minsta parti. Det var orsaken till att han kastade in hand­duken i somras.

2. Ett parti som vill regera. Under Ohlys tid har ­Vänsterpartiet gått från att alltid vara i opposition till att vilja ingå i en regering. Man kan tycka att alla partier skulle vilja sitta i regeringsställning men på den punkten har V varit lite ­eljest.

Lars Ohly berättade i går att han efter valet 1998 som partisekreterare ringde till ­hela verkställande utskottet. Ingen lyfte frågan om att de skulle kräva platser i regeringen trots att (S) gjort ett urdåligt val och (V) sitt hittills bästa.

Jämfört med det representerar valet 2010 en markant stämningsförändring. Då ville V bilda ­regering tillsammans med Socialdemokraterna.

3. Ett mindre splittrat parti. Så ­uttrycker sig Lars Ohly när han ­berättar om det som hänt under hans partiledartid. Andra skulle kanske föredra ordet utrensningar.

Oavsett terminologin var ­Vänsterpartiet ett djupt splittrat parti när Ohly tillträdde. Nästan allt som skrevs om partiet hand­lade om striden mellan ”förny­arna” och ”traditionalisterna”.

De förra har sedan dess antingen lämnat politiken eller skaffat sig en egen låda som kommunal­politiker.

För den interna enigheten var det bra. För att attrahera väljarna har det uppenbarligen inte fungerat.

Nu ser Ohly fram emot att bli ­talesman i någon intressant fråga. Riksdagen tänker han lämna först i samband med valet 2014. Back­seatdriver? Nej, försäkrar han.

Aftonbladets
bloggar

Följ ämnen i artikeln