Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Helge

Vill ha hjälp av facken

Borg tar till nygammal idé för att få fler i jobb

Har misslyckats Regeringen har inte lyckats sänka arbetslösheten – nu vill Borg ta hjälp av facken för att öka sysselsättningen. Foto

Regeringen har inte klarat det på egen hand.

Nu vill finansminister ­Anders Borg ha hjälp av facken (!) för att sänka ­arbetslösheten.

Det är uppochnedvända världen. Näringslivet öser lovord över nye S-ledaren Stefan Löfven och Anders Borg (M) vill ha hjälp av ­parterna.

Men det är allvar nu. ­ Regeringen har nämligen ­ inte lyckats med sin högst prioriterade fråga, sysselsättningen.

Sedan valet 2006 har sysselsättningen minskat och arbetslösheten ökat. De arbetslösa ungdomarna, liksom de som varit utan jobb minst ett halvår i sträck, har blivit betydligt fler.

Det räckte alltså inte, som regeringen trodde, att sänka skatterna och försämra sjukförsäkringen och a-kassan för att fler skulle få jobb.

Redan på moderaternas partistämma i höstas sade ­finansminister Anders Borg (M) att han ville blåsa liv i det gamla trepartssamarbetet. Det är ett samarbete mellan staten, facken och ­arbetsgivarna där alla drar sitt strå till stacken.

Sedan dess har parter träffat regeringen vid två tillfällen. I går såg det första resultatet dagens ljus. En handfull fack och arbetsgivare har kommit överens om en modell för korttidsarbete vid extrema kriser. Finanskrisen 2008 och 2009 var en sådan, ekonomin tvärbromsade och industriföretagen tvingades masspermittera.

Nu är parterna i industrin överens om hur en modell för korttidsarbete skulle kunna se ut. Den går i korthet ut på att både arbetstid och lön sänks. En del av arbetstiden kan användas för utbildning.

Statens, det vill säga regeringens, bidrag blir att sänka kostnaderna för företagen under krisen. Kanske genom sänkta arbetsgivaravgifter, kanske genom bidrag till utbildningskostnaderna. Exakt vad får en utredning som ­regeringen tillsätter i dag fundera ut.

Men Anders Borg vill fortsätta på den inslagna vägen. Han vill ha hjälp av parterna, fack och arbetsgivare, att sänka arbetslösheten. Det sade han i ett tal på Industridagen, ett årligt evenemang för fack och arbetsgivare i industrin, i går.

Om fack och arbetsgivare kommer överens om åtgärder som sänker ungdomsarbetslösheten, hjälper invandrare att komma in på arbetsmarknaden och minskar antalet långtidsarbetslösa är regeringen beredd att bidra.

– Trepartssamarbetet ska bli lika viktigt som vi ­säger i högtidstalen, sade ­Anders Borg.

S-ledaren får beröm av näringslivets stor ­ kapitalister. Den moderate finansministern vill ha hjälp av facken för att fixa främsta vallöftet. Vi ­ förefaller att leva i en ny tid.

Arbetslösheten fortsätter öka

2007 (dec) 2011 (dec)

Arbetslösa 5,6 7,1 procent

Sysselsatta 66,1 65,1

Långtidsarbetslösa* 26,6 33,7

Ungdomsarbetslöshet 16,6 20,8

Källa: SCB

* i procent av den totala arbetslösheten

Parterna som kan samarbeta

Facken

Tillåta lägre ingångslöner

Bidra till omställningar

Satsa på utbildning och kompetensutveckling

Öppnare för bemanningsföretag

Arbetsgivare

Ta emot lärlingar

Ta emot praktikanter

Kompetensutveckla personalen

Anställa fler invandare

Se kompetens där den finns

Regeringen

Sänka arbetsgivaravgifter

Fler subventionerade anställningar

Satsa mycket mer på utbildning på ­alla nivåer

Satsa ännu mer på matchning mellan jobb och arbetslösa

Följ ämnen i artikeln