Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Teodor, Teodora

I dag måste han överraska – för det ser riktigt dåligt ut

Fredrik Reinfeldt får en mardrömsstart på supervalåret.

Hans eget parti ligger under förrförra valresultatet och motståndarna leder med nära tio procentenheter.

Klockan tolv i dag kliver Fredrik Reinfeldt (M) upp i talar­stolen i Gustavsberg utanför Stockholm för tredje gången och håller sitt årliga sommartal. Som den politiska räv han är har han med stor sannolikhet en ­rejäl nyhet med sig i bagaget.

För om det är något partiledare vet så är det om de befinner sig i med- eller motvind.

Och just nu är det motvind för Fredrik Reinfeldt. Han har ­behov av att överraska och koppla ­greppet på den politiska debatten och kommer försöka göra det i dag.

Dagens stöd för Moderaterna är enligt Aftonbladet/United Minds nere på 24,5 procent.

Det betyder att partiet just nu samlar färre väljare än i både valet 2006 och 2010. Skräck­siffror? Inte ­riktigt. Men dåliga, definitivt.

För Alliansen ser det inte heller särskilt muntert ut. För närvarande räknas stödet till 38,5 procent. Motståndarna på vänsterhalvan är nära tio procentenheter större, 48,4 procent. Skillnaden motsvarar drygt en halv miljon väljare och stavas valförlust för Alliansen.

Supervalåret, som sparkar i gång redan nu, börjar alltså riktigt dåligt för Fredrik Reinfeldt. För att citera honom själv från en tidig valturné i maj 2010:

– Vi ligger ­under. Vi måste ­vinna sympatier.

Nästa år är det först val till EU-­parlamentet i slutet av maj. Och därefter val till kommun, landsting, regioner och riks­dagen i mitten av september.

Mot sig har Fredrik Reinfeldt revansch­sugna socialdemokrater som nu verkat kravla sig upp ur sin mycket långa svacka.

Bland annat har partiet rekryterat ett par mycket meriterade politiska tjänstemän vilket, tillsammans med ökande opinionssiffror, har fått tuppkammen att växa på parti­företrädarna.

Vissa skulle nog kalla dem lite väl styva i korken, på gränsen till övermodiga. Val avgörs på val­dagen och dit är det ännu så länge tretton ­månader.

Det är, som även socialdemokrater borde ­veta, en eon i politikens snabbrörliga värld.

Med sig har Reinfeldt att samtliga fyra partier i Alliansen nu ligger över fyraprocents­spärren till riksdagen.

Som läget ser ut just nu skulle samtliga regeringspartier komma in i riksdagen. Så var det ­sällan under årets första halvår.

Med sig har han också vet­skapen om att det faktiskt går att ­ligga under, länge till och med, och ändå vinna. Under förra mandat­perioden hade S, V och MP över­taget i opinions­mätningarna ­under mycket lång tid. Från ­månaderna efter valet till ett ­fåtal månader före valet. Ändå vann ­Alliansen.

Men i augusti 2009, alltså vid samma tid före förra valet, var stödet för de fyra regeringspartierna 45,2 procent.

Medan vänsterhalvan samlade 48,1 procent av de som då uppgav att de ­visste vilka de skulle rösta på, enligt Sifo.

Jämförelsen haltar något, ­United Minds, som baseras på en webb­panel, hade inte startat sina partisympatimätningar då. Sifos väljarbarometer bygger på telefon­intervjuer.

Skillnaden mellan blocken var alltså avsevärt lägre då.

Sett ur Fredrik Reinfeldts synvinkel är det alltså riktigt ­illa just nu. Det kan nästan bara bli bättre.
 

Fotnot: ­Sina sju första sommar­tal som parti­­ledare höll Fredrik Reinfeldt i Vaxholm.

Följ ämnen i artikeln