Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ragnar, Ragna

Reinfeldt hade fel om sexköpslagen

Statsministern har ändrat sig gällande Sveriges sexköpslag. Nu vill han att den skärps ytterligare.

Moderaterna var emot sexköpslagen. Nu är Fredrik ­Reinfeldt för den. Den spelar roll, enligt honom.

Det är bra med folk som kan ändra sig.

Någon vecka före julafton ­håller Fredrik Reinfeldt sitt jultal, de senaste åren på Högloftet på Skansen i Stockholm.

Men diskrepansen mellan den traditionellt julmysiga miljön med glögg och gotter och innehållet i hans tal är oftast stor. I år till och med mycket stor.

En gång i veckan åker stats­ministern ut i verkligheten och studerar den. Säsongens ämne är utgångspunkten för jultalet.

I år handlade om bland det svartaste vi har i samhället: prostitution, människohandel och gäng­kriminalitet bland ungdomar.

Reinfeldt fick inte en enda applåd under sitt tal. Och med rätta.

Inte för att det var dåligt. Men det passar sig inte att applådera när någon just berättat om vårt lands och vår tids slavar, dem vi helst vill tro inte finns.

Unga kvinnor som köps som kor eller grisar på en internationell marknad för att användas som prostituerade.

Som dessutom, som på svenska gods eller i den amerikanska ­södern, hålls i ekonomisk träldom. De är alltid skyldiga sina fångvaktare pengar. Skulden går inte att beta av.

Det är vidrigt och det värsta är att lagens långa arm sällan når banditerna. Som en polis hade sagt till Reinfeldt:

– Ett kilo kokain behöver inte vittna. Men det måste 50 kilo ­rumänska.

Tillbaka till sexköpslagen. Den infördes 1999 och sedan dess är det förbjudet att betala för sexuella tjänster.

Moderaterna var emot med ­motiveringen att den var tandlös. Folk skulle betala för sex ändå.

På sätt och vis fick de rätt. Av 4  782 anmälda brott har inget lett till fängelse. Standardstraffet har i stället blivit 50 dagsböter.

Men Fredrik Reinfeldt och hans partikamrater fick ändå fel. Sverige är en betydligt mindre intressant marknad för männen bakom miljardindustrin ”sälja kvinnor för sex” på grund av sexköpslagen. Det konstaterade en utredning 2010.

Norge, Finland och Island har, ­efter svensk förebild, infört liknande lagar. Franska underhuset sade ja för mindre än två veckor sedan, parlamentets överhus röstar i början av nästa år. Irland, Skottland och Belgien tittar på lagen.

Lagen spelar alltså roll, som Fredrik Reinfeldt konstaterade i jultalet.

Den gör skillnad eftersom vidriga brott som sexköp och människohandel är mindre vanliga här än i andra jämförbara länder.

Sexköpslagen har skärpts vid ­flera tillfällen. Men nu vill Fredrik Reinfeldt skärpa den ytterligare (se faktaruta).

Ett jultal vi helst inte vill tänka på. I alla fall inte till gröten och skinkan.

Men Reinfeldt påminde också om Nelson Mandela, försoningens profet i Sydafrika. Mandela log och det gjorde han för att ilskan och frustrationen skulle rinna av dem han mötte.

Ett tips som kan vara användbart även under julens inter­mezzon.

Så vill Reinfeldt skärpa lagarna

1. Högre straff för att köpa sex av barn. I dag är maxstraffet för att köpa sex med 15-18-åringar två år. Reinfeldt vill att en höjning utreds.

2. Utvärdera lagen om människohandel. Trots att den skärpts vid flera tillfällen är de fällande domarna få. Människohandel är detsamma som modern slavhandel.

3. Hårdare straff för den som köper sex av en person som är utsatt för människohandel. Den som köper sex av en person, nästan alltid en kvinna, och som borde fatta att den kvinnan är utsatt för koppleri eller människohandel borde få hårdare straff än i dag då maxstraffet är fängelse i ett år.

4. I dag har ungdomar som döms till ungdomstjänst när de begått brott rätt att säga nej till den. Reinfeldt vill ta bort samtyckesparagrafen.

5. Tiden mellan lagakraftvunnen dom och ungdomstjänst måste kortas till högst två månader så att den dömda ung­domen ser sambandet mellan brottet och ­straffet.

Följ ämnen i artikeln