Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

Faran är inte över

Vårdarbetare genomför covidtester i filippinska Quezon City.

Det är lätt att ryckas med av alla glada människor som firar att samhället öppnar upp. Jag märker själv att jag sänker garden.

Jag vill inte lägga sordin på partystämningen men faran är långtifrån över.

Ansvariga i länder runtom i Europa varnar för att vi fortfarande lever mitt uppe i en pandemi men det är förmaningar som flertalet av oss inte hör.

Vi är inställda på att det är över och börjar uppträda därefter. Sommar och värme gör sitt till. Och de efterlängtade goda nyheterna duggar tätt.

Storbritannien rapporterade för första gången sedan mars 2020 under gårdagen inte ett enda dödsfall i covid-19. I Tyskland sänktes beredskapsnivån ett snäpp och Angela Merkel utlovar att fler lättnader kan införas som planerat.

Runt Medelhavet förbereder sig länderna för en turistinvasion av solsugna nordbor.

Det är mänskligt att vi i västvärlden nu slappnar av och inte gärna vill se den större bilden. För sett i ett internationellt perspektiv är pandemin inne i sin kanske värsta fas hittills.

Under årets första fem månader har fler smittade konstaterats än under hela förra året. Därför kommer också dödstalen att öka väsentligt. Redan har minst 3,5 miljoner människor avlidit med covid-19.

Bortsett från USA, Europa och ett fåtal andra länder är det bara en bråkdel av befolkningarna som är vaccinerade. Även i väst är det långt kvar till flockimmunitet. Vaccinmotstånd kan göra att vi aldrig når dit.

Detta samtidigt som nya smittsamma varianter av covid-19 dyker upp.

Senast i Vietnam där man funnit en hybrid av de brittiska (alfa) och indiska (delta) varianterna. Vietnam har, liksom stora delar av Öst- och Sydostasien, tidigare klarat pandemin mycket bra. Nu har tusentals fall konstaterats på kort tid vilket får forskarna att dra slutsatsen att hybridvarianten är extra smittsam.

Låg immunitet

Detta i kombination med att bara en miljon av Vietnams 96 miljoner invånare ännu är vaccinerade gör läget extra farligt.

Även andra länder i området har drabbats av kraftiga utbrott. Thailand, Kambodja och framförallt Malaysia där smittspridningen per capita är större än i Indien och där man nu inför en lockdown under två veckor.

Japan ska stå värd för OS om sex veckor med ett stort antal besökare från hela världen samtidigt som bara några procent av befolkningen är vaccinerade och väldigt få haft sjukdomen. Immuniteten mot covid-19 är låg. Vad betyder det för smittspridningen?

Kanske är det som Japans USA-ambassadör säger i Washington Post, att Östasien "är fångar i sin egen framgång".

Elisabeth Ticona får en spruta vaccin vid gränsen mellan Bolivia och Peru.

I Latinamerika fortsätter covid-19 att gå fram som en präriebrand. Peru modifierade häromdagen sina dödssiffror från drygt 60 000 till 160 000. Säkert bara ett av många länder där dödstalen kraftigt underskattats.

Största orosmoment av alla är Afrika. Bortsett från Sydafrika och ett fåtal andra länder har smittspridningen hittills varit låg. Men med nya mutationer är experterna oroliga för att världsdelen kan drabbas hårt.

Afrika är den kontinent som har högst dödlighet i covid-19 hos svårt sjuka därför att många länder inte har den intensivvårds-kapacitet som krävs för att behandla sjukdomen. Skulle smittan få fäste där kan dödstalen bli förfärande stora.

Party på vänt

I fattigare länder är det enligt WHO bara 0,2 procent av befolkningen som är vaccinerad. The Economist beräknar att massvaccinering i dess länder kommer igång tidigast 2024.

Det enda som talar till Afrikas fördel är en ung befolkning där majoriteten inte blir allvarligt sjuka.

Hos svenskar och andra européer som känner att det värsta är över är längtan ut i världen stor. Vad händer när de återvänder från de exotiska badstränderna och storstädernas myllrande marknader?

Mutationer som våra vacciner inte fullt ut biter på kan då åter sprida sig i befolkningen. Inte alla länder har kapacitet att sekvensera virusprover vilket ökar risken att nya varianter upptäcks sent.

Även om de moderna mRNA-vaccinerna kan modifieras för nya varianter tar det tid att på nytt vaccinera hela befolkningar.

Givetvis ska vi glädja oss åt att det är sommar, att smittspridingen är på tillbakagång och att en stor del av svenska folket ska ha fått sin första spruta före hösten. Men det gäller att hålla huvudet kallt, våga se den större bilden och inse att WHO:s chef Tedros Adhanom Ghebreyesus har rätt när han säger att pandemin är långtifrån över.

Partytime och trängsel i baren bör nog vänta ett tag till.