Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Utmärkt idé att flagga misstänkta hedersbrott

Fadime Sahindal.

Efter årtionden av debatt är kunskapen om hedersvåld ännu anmärkningsvärt låg.

Ett förslag som presenteras i dag om hur denna form av kriminalitet ska synliggöras är mycket klokt.  

Över tio år har passerat sedan morden på Fadime och Pela, och en del har blivit bättre.

Kommuner har anställt samordnare som arbetar med hedersrelaterad brottslighet, poliser och åklagare har utbildats och kartläggningar av utbredningen av fenomenet har gjorts.

Men en ny undersökning visar att det finns stora lokala skillnader när det gäller arbetet mot denna form av våld och förtryck. Och kunskapsnivån hos de rättvårdande myndigheterna lämnar ännu en hel del övrigt att önska.

I dag föreslår därför några statliga utredare, forskare och jurister i en debattartikel i Svenska Dagbladet att poliser och åklagare ska sätta en särskild flaggning på misstänkta hedersbrott.

”Utmärkt idé”

Det är av flera skäl en utmärkt idé. En sådan markering av ett brott skulle följa med till åtal, dom och vidare till kriminalvården. Kompetensen om hur denna form av kriminalitet ska bemötas hos berörda myndigheter inom hela landet skulle på sikt ökas.

Flaggning, ett sätt att kategorisera som i Sverige redan används vid brott i nära relationer, skulle dessutom leda till en ökad kunskap om hur utbrett problemet är.   

I dag finns ingen vettig statistik. Hedersrelaterat våld har ingen egen brottsrubricering, vilket leder till att motivet tenderar att försvinna i åtal och domar. 

Med flaggning skulle polis och åklagare kunna upptäcka vilka problem som uppstår i hanteringen av kriminaliteten. Och forskare skulle kunna titta på om det finns något återkommande mönster hos förövarna.

Kort sagt: samhället skulle lära sig mer och därmed bli bättre på att förebygga och lagföra hedersbrott. Kriminalvården skulle dessutom få nya verktyg för att behandla dömda personer och därmed minska riskerna för återfall.

Kunskapen måste bli bättre

Det är, glädjande nog, något i vår tid så sällsynt som personer som vet vad de talar om som lägger fram förslaget. Jag hoppas att polisen, åklagare och kriminalvård tar intryck. Det krävs att dessa myndigheter inför ett gemensamt system för att det ska fungera.

Även politiker av olika slag har anledning att läsa debattartikeln.

Stora delar av vänstern har dessbättre släppt sitt mumbo-jumbo om att inget skiljer hedersvåld från när en svenne misshandlar eller dödar en kvinna, men än finns personer som tror att det är rasistiskt att kalla saker och ting vid sitt rätta namn. (Visst finns det likheter mellan dessa olika former av våld. Men också skillnader, som till exempel att även kvinnor begår hedersbrott och även män är offer).

Och för sent som några veckor sedan föreslog Kristdemokraterna en lag för kriminalitet med hedersmotiv, för att "tydliggöra allvaret i brottet". Ett populistiskt slag i luften då, hedersbrott till sin natur är planerade och just planering är en omständighet som i juridiken gör ett brott allvarligare.

Det är, som debattörerna påpekar, inte nya lagar som behövs. Det är kunskapen som måste bli bättre.  

Följ ämnen i artikeln