Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ragnar, Ragna

Svårt för väljarna att veta vad de får

Fredrik Reinfeldts budskap är enkelt. Med en röst på Alliansen vet väljarna vad de får. Med en röst på de rödgröna parti­erna köper de grisen i säcken.

Det skulle kunna vara ett effektivt argument. Om det vore sant.

Efter det dygnslånga mötet i Centerledaren Annie Lööfs barndomshem i Maramö utanför Värnamo framstod Alliansens taktik som klar och tydlig.

I valet 2014 står den borgerliga alliansens fyra partier mot en splittrad rödgrön opposition och Sverigedemokraterna. Den som väljer ett Alliansparti vet vad den får efter en gemensam valrörelse och ett gemensamt valmanifest, ett skelett till regeringsprogram.

Den som väljer något av de rödgröna partierna, eller SD, har däremot ingen aning om vad de får. Varken MP eller V vill skriva ihop sig med Socialdemokraterna före valet och alltså har man som väljare bara en blek aning om vad de tänker göra om de vinner valet.

Det här skulle kunna vara ett av Fredrik Reinfeldts (M) mest effektiva argument i jakten på väljarna. Svenska folket vill ha lugn och ro, en regering som man inte riktigt vet vad den ska göra kan förefalla mindre attraktiv.

Problemet är bara att Reinfeldts beskrivning av alternativen inte är riktig sann. Alliansen är visserligen samordnad och kommer att gå till val tillsammans. Men som det ser ut just nu löper två av partierna i Alliansen överhängande risk att åka ur riksdagen.

Och utan C och KD ingen Alliansregering, hur samordnade partierna än är.

På den vänstra planhalvan har Stefan Löfven (S) utlovat ett besked i god tid före valet om hur han ser på regeringssamverkan. Men MP och V har alltså sagt att de inte har någon lust att skriva ihop sig med Socialdemokraterna före valet och där har Fredrik Reinfeldt en poäng.

Såvitt man nu kan bedöma så kommer väljarna inte veta i förväg vad en eventuell rödgrön regering tänker genomföra om de vinner.

Ett frågetecken är Miljöpartiet som utmålar sig som den tredje kraften i svensk politik. Att som den liera sig med en av de två andra krafterna kan förefalla motsägelsefullt. Men regeringstaburetter väger ofta tyngre än ståndpunkter enbart baserade på ideologi.

Fredrik Reinfeldts budskap till väljarna är att de vet vad de har men inte vad de får. Men det är alltså bara delvis sant.

De vet visserligen vad de har. Men har ingen aning om vad de får, oavsett om M eller S blir största partiet. Såvitt man nu kan bedöma kommer nästa val ge upphov till nya konstellationer, och nya organisatoriska former, som ingen av oss har någon aning om i dag.

Det enda man kan vara helt säker på är att de andra partierna kommer att göra allt för att begränsa Sverigedemokraternas inflytande.

Veckorna efter nästa val blir en rysare. För betydligt fler än Reinfeldt och Löfven.

Följ ämnen i artikeln