Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Pudelpolitiker – lär av Italien

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2005-09-23

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Lena Mellin: Titta, en minister som står för sina åsikter

GÅR INTE I KOPPEL Premiärminister Silvio Berlusconi (till vänster) tar adjö av ekonomiministern Domenico Siniscalco som avgick efter en konflikt om riksbankschef Antonio Fazio.

Domenico Siniscalco borde vara ett föredöme för svenska politiker.

Han gör inga pudlar.

Han står för sina åsikter.

Siniscalco avgick natten till i går som ekonomiminister i Italien. Han var fly förbannad eftersom regeringen inte sparkade riksbankschef Antonio Fazio.

Riksbankschefen har missbrukat sin ställning och gynnat en italiensk bank framför holländska konkurrenter. Den italienska banken styrdes av en kompis till Fazio.

I Italien är korruption känsliga saker sedan det gamla partiväsendet i stort sett brakade ihop i samband med 1990-talets stora korruptionsavslöjanden.

Domenico Siniscalco tar konsekvenserna av sina åsikter. Regeringen sparkar inte riksbankschefen och alltså vill Siniscalco inte längre vara med.

Rakryggat

Att läsa om den rakryggade ekonomiministern är som att andas morgonluft för en bevakare av svensk politik. Här gör politiker pudlar i stället för att ta konsekvenserna.

Det färskaste exemplet gäller vice statsminister Bosse Ringholm som i veckan meddelade att svensk polis är slö. De tittar hellre bort än ingriper eftersom de kan anklagas för att göra fel om de agerar.

Ett sensationellt uttalande – visst. Men ännu mer sensationellt var att Ringholm bara några timmar senare hade motsatt åsikt. Då var svensk polis bra och vice statsministern ville inget hellre än att be polisen om ursäkt. Han gjorde en pudel, lade sig på rygg och sprattlade med benen.

Hur mycket roligare, och ärligare, hade det inte varit om Bosse Ringholm stått fast vid sin åsikt.

Nuder beklagade

Om konsekvensen hade blivit att han likt Domenico Siniscalco lämnat regeringen, so what? Det finns fler som kan vara vice statsminister.

Likadant var det när den nybakade finansministern Pär Nuder ryggade inför uppgiften att föda de framtida pensionärerna, ”detta köttberg av 40-talister som vi 60-talister ska föda”.

Nuder gjorde givetvis en pudel, han beklagade vad han sagt.

Men varför det? I sak hade ju finansministern rätt. Även om ordvalet var drastiskt.

Svenska politiker är för mesiga. Så snart de säger något som folk kommer ihåg så ber de om ursäkt. Gör som den italienske ekonomiministern i stället – stå på er.

FOTNOT. Uttrycket ”att göra en pudel” myntades av pr-konsulten Pål Jebsen om dåvarande migrationsministern Jan O Karlsson. Han hade två löner men bestämde sig för att betala in den ena till Olof Palmes minnesfond.

Svenska grodor som blev pudlar

Lena Mellin

Följ ämnen i artikeln