Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Helge

Det finns säkert många skäl till att han säger nej

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2011-01-21

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Om Pär Nuder vill blir han Socialdemokraternas nya partiledare.

Nej, nej, nej kan mycket väl bli ja, ja, ja.

Svaret beror nämligen på när frågan ställs. Och av vem.

Det är nästan exakt tre år sedan Mona Sahlin gav sin gamle kompis Pär Nuder silkessnöret. Efter valförlusten 2006 blev den förre finansministern Socialdemokraternas ekonomiske talesman.

Men redan efter 1,5 år tyckte Sahlin att det var dags för Nuder att lämna plats för Thomas Östros. Ett år senare lämnade Pär Nuder riksdagen.

I dag sitter han i tio bolagsstyrelser och är ordförande i Sundbybergs kommuns holdingbolag.

Nuder har av många ansetts vara en av Socialdemokraternas skarpaste hjärnor, och tillhörde dessutom förre statsministern Göran Perssons närmaste krets under en lång följd av år.

Hittills har Nuder hårdnackat sagt nej till att kandidera till partiledare. Det finns säkert åtskilliga skäl till det. Ett av de främsta borde vara att hans parti försmådde honom, han tvingades lomma i väg efter ett helt vuxenliv i socialdemokratins tjänst.

Men om en enig valberedning ställer frågan till honom kan saken hamna i ett helt annat läge. I socialdemokratin gör man sin plikt och Pär Nuder, 47, har varit med tillräckligt längre för att ha den moralen rejält inpräntad i sig. Om han vill har Pär Nuder alltså mycket goda chanser att bli den nye S-ledaren.

Men det kan vara för tidigt att säga ja, ja, ja i stället för nej, nej, nej.

Socialdemokraterna har en mycket speciell partikultur. I den ingår att människor som vill ha ett uppdrag – och berättar det– gärna manövreras ut av dem som tillhör motståndarlägret.

Vill man ha ett uppdrag gäller det alltså att tillkännage sin kandidatur sent. Så lite vatten som möjligt ska hinna rinna under broarna från ja:et till valet. Så ser överlevnadsstrategin ut.

1995 sa Mona Sahlin att hon ville bli partiledare. Det dröjde inte många veckor innan hon sopats bort av det interna motståndet. Den privatekonomiska oreda som avslöjades sedan hon klargjort att hon ville bli partiledare, blev henne övermäktig.

2006 hade Sahlin inte samma problem. Men då var det Margot Wallström som partikamraterna ville ha. Först då det stod utom allt tvivel att Wallström inte tänkte ställa upp, gick bollen vidare till Sahlin.

Om Pär Nuder verkligen är ärlig och inte vill återvända till politiken ser den nye partiledaren i stället ut att bli Sven-Erik Österberg, i dag partiets gruppledare i riksdagen.

I Ladbrokes vadslagning är lågoddsarna Österberg och Nuder. Österberg ger bara 2,25 gånger pengarna, Nuder fyra gånger insatsen. Speljätten, som inte gärna förlorar pengar, tycks ha gjort ordentlig research.

Följ ämnen i artikeln