Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Tobias, Tim

En måste vika ner sig – det blev Löfven

Hotet av en regeringskris fick statsministern att ändra sig

Stefan Löfven avvärjde en potentiell regeringskris genom att ändra sig.

Miljöpartiet var berett att ta strid mot en förlängning av vapenavtalet med Saudiarabien.

Konflikten kunde bara lösas genom att en sida vek ner sig.

Regeringar fattar kollektiva beslut men att Socialdemokraterna och Miljöpartiet hade oförenliga ståndpunkter till det tio år gamla vapenavtalet med Saudiarabien stod klart ganska tidigt.

Socialdemokraterna med statsminister Stefan Löfven (S) i spetsen har menat att avtalet ska omförhandlas.

- Och det är av det skälet att det finns delar i det avtalet som vi mycket väl kan stå för, sade Stefan Löfven för en tid sedan. Han menade också att man kunde tillåta viss krigsmaterielexport men kanske inte annan.

Men regeringspartnern MP, med rötter i fredsrörelsen, var inte alls inne på den linjen. För två veckor sedan skärpte riksdagsledamot Carl Schlyter tonen och sade att det inte fanns något att förhandla om.

– Ibland handlar det bara om ja eller nej, och här är det nej. Det finns inga mellanlägen och det finns inget att förhandla om.

I går stod det klart att Löfven ändrat sig. Beslutet fattades för en vecka sedan och hade till och med begåvats med en massiv kommunikationsplan. Nyheten skulle brejka i SVT klockan 19.30. Planen sprack, när TT och Aftonbladet nästan samtidigt skickade ut sina nyhetsflashar.

Därmed avvärjdes hotet om en potentiell regeringskris och Miljöpartiet kunde räkna hem en framgång efter en rad motgångar. De har fått hacka i sig att Förbifart Stockholm byggs, att betyg införs på försök i fyran och att Bromma flygplats blir kvar åtminstone till 2022.

Men Löfven hade också att ta hänsyn till hård intern kritik mot avtalet med Saudiarabien. Sidoorganisationer som SSU, Socialdemokrater för tro och solidaritet och S-kvinnor, liksom enskilda riksdagsledamöter har starkt kritiserat det.

I riksdagen, som formellt inte har med avtalet att göra, är dessutom en majoritet av partierna emot avtalet.

För Stefan Löfven personligen börjar raden av uttalanden som inte infrias bli besvärande många. Avtalet som skulle omförhandlas ska alltså i stället avslutas. Löfven kunde inte regera på grundval av någon annans budget, men det gör han. Och nyvalet som var vägen ut ur det parlamentariska kaoset var efter 24 dagars betänketid inte längre någon bra idé.

Sedan nyår har Sverige lyckats göra sig ovän med både Israel och Saudiarabien, två av Mellanösterns stormakter. Det är givetvis inte bra.

Utrikesminister Margot Wallström (S) fick ställa in sin planerade resa till Israel och hudflängdes igår i ett uttalade av Arabförbundets utrikesministrar sedan hon på saudiskt initiativ stoppat från att tala på deras möte i Kairo i måndags.

Men påverkar de dåliga relationerna svensk handel med de båda länderna - och med Saudiarabiens allierade? Det kan man inte veta men det är i alla fall inget plus i kanten.

Men när näringsminister Mikael Damberg (S) nyligen presenterade regeringens exportstrategi högprioriterades 26 länder, exempelvis diktaturer som Saudi­arabien, Förenade arabemiraten och Quatar.

Det är inte säkert att de känner sig högprioriterade just nu. Eller ens vill vara det.