Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ragnar, Ragna

Tidningsläsaren - mjölkkon som sinar

Krisen för papperstidningen har ­betraktats som en fråga för mediebranschen.

Riktigt så enkelt är det inte.

Den påverkar även den svenska exporten.

Den klassiske tidningsläsaren vars högtidsstund det är att dricka kaffe medan tidningen långsamt läses sida för sida håller på att bli en raritet.

Över hela världen minskar papperstidningarnas upplagor i takt med att läsarna flyttar till dator, läsplatta eller mobil. Hittills har det betraktats som ett problem som inte angår så många utanför mediebranschen. Den har fortfarande inte hittat det optimala sättet att ta betalt för innehållet på andra sätt än genom prenumerations- eller lösnummerpriser.

Under ett seminarium arrangerat av Danske bank i veckan pekade ­finansminister Anders Borg (M) på ytterligare en effekt av de ­vikande papperstidningsupplagorna, de glåmiga utsikterna för svensk export.

Sverige är ett av världens mest exportberoende länder och finanskrisen har slagit hårt mot den svenska utlandsförsäljningen. Förra året minskade exporten med 3,5 procent vilket ju inte låter så mycket. Men det motsvarar 43 miljarder kronor.

Enligt Anders Borg finns det tre huvud­sakliga förklaringar till nedgången. Den första är den minskade exporten av tidningspapper.

- Det är ett strukturellt skifte som skadar oss.

Massa och papper ger större bidrag till den svenska kassan än hela tillverkningsindustrin, enligt ­finansministern, eftersom praktiskt taget ingenting importeras för framställningen.

Sverige är världens åttonde största producent och fjärde största exportör av papper. Bara USA, Finland och Tyskland är värre än vi.

Men sedan toppåret 2008 har produktionen av tryck- och skrivpapper minskat med nära 550 000 ton. 2012 var värdet av exporten av papper och pappersvaror fyra miljarder lägre än året innan.

Det ser likadant ut i år. Under de första åtta månaderna i år minskade försäljningen med nära tre miljarder jämfört med samma tid förra året.

De andra orsakerna till att exporten minskar, enligt Borg, är den långdragna ekonomiska krisen. Budgetläget är i de allra flesta länder ­ansträngt och eftersom en stor del av utlandsförsäljningen rör kapitalkrävande investeringsobjekt går det trögt.

Den tredje är krisen i euro­området, mer än hälften av ­exporten går till andra EU-länder.

Så ser sammanhangen ut, för att citera förre S-ledaren ­Göran Persson. De ­glesnande leden av ­kaffedrickande tidningsläsare är inte bara en kultur­förändring eller en branschfråga.

Det handlar om ­pengar också. ­Mycket pengar för det ­svenska sam­hället och de ­svenska pappers­tillverkarna.

5 saker att hålla koll på i veckan

Daniel och Hägglund på skolvisit

Ängslättsskolan i Malmö får finbesök i morgon då prinsen och KD-ledaren studerar Bunkeflomodellen. Den går ut på att skoldagen förlängs och att det är gympa varje dag. Resultat: Fler klarar grundskolans mål och fler når behörighet till gymnasiet, speciellt pojkar.

Samarbetet med henne ventileras

Tyska socialdemokraterna kongressar med start torsdag. Största frågan lär, ­åtminstone i korridorerna, bli regeringsförhandlingarna med Angela Merkels CDU som medlemmarna ska anta eller förkasta resultatet av. Partier som samarbetar med henne har en tendens att få minskat stöd.

Internationell visning av kalufsen

Anders Borgs (M) första ­internationella visning av sin nya frisyr sker när EU:s ­finansministrar har sitt ­månadsmöte på fredag. ­Kanske har ryktet om tofsklippningen redan nått hans kollegor? En och annan ­gliring kommer han att få, mannen som bygger sitt ­varumärke.

Träffar Hollande

 Arbetsmarknadsminister Elisabeth Svantesson (M) ­deltar i veckan i en högnivåkonferens om ungdoms­arbetslöshet i Paris som ­president François Hollande är värd för. Tidigare lanserade Tyskland och Frankrike ett ­initiativ, ”Nya given”, 50 miljarder mot ungdomsarbetslösheten i EU.

Väljs om och håller tal

 Folkpartiets landsmöte ­inleds på torsdag efter­middag med ett tal av Jan Björklund som också ­kommer att väljas om som FP-ordförande lite senare under landsmötet. Viktigaste frågan på dagordningen är ett nytt partiprogram. Kanske inte det som får ­debattlystnaden att nå toppnivåer?

Följ ämnen i artikeln