Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

Rika och lyckliga - livet leker för snyggingarna

Hur tror ni att det är att vara riktigt snygg? Jag menar så där ögonpoppande, haktappsframkallande, ­huvudvridande snygg.

Jovisst, det finns många ­olika sorters skönhet och ­alla är vackra på sitt sätt och skönheten kommer ­in­ifrån och allt vad det nu är vi ­omsorgsfullt förklarar för våra, förhoppningsvis, inte alltför anskrämliga barn. Men, oss emellan: Hur tror ni det är att vara skandalöst pangsnygg?

Jag har en bekants bekant som är runt 1,90, blond och välbyggd med markerad ­haka, tjockt, virvellöst hår och ädel profil. Denne ­bekantas bekanta har vad jag tror rent juridiskt är en fru, men i allt väsentligt är en gudinna. Hon är, skulle jag tippa, 1,85, lika blond som sin man, smal utan antydan till spinkighet, ståtlig utan antydan till klumpighet. Hon har rena anletsdrag och hy som för tankarna till en persika av marsipan, lätt pudrad med florsocker och konstnärligt belyst av en ­Oscarsbelönad ljustekniker.

De bär förstås inte glas­ögon eller något annat tecken på lyten. Tanken är skrattretande. Dessutom är de trevliga.

Vi brukar springa på v­arandra på stan och jag studsar till varje gång. För det är nästan en religiös upplevelse att se alldeles verklig perfektion. De vandrar ned för gatan som ett par odödliga Tolkien-alver, eller som ett affischpar för SS:s avelsprogram. (Officiell not: Det undersköna behöver i­nte vara nordiskt blont, u­tan kan förstås lika gärna vara brunt, svart, rött, gult eller blått).

Det är inte bara jag som r­eagerar. Jag har diskret kollat av den gemensamma bekantskapskretsen. Alla bländas.

Man har ju läst om undersökningar som visar att vackra människor inte bara har lättare att ragga, de har i snitt bättre betalt än fula, de har lättare att göra kar­riär och de kommer undan med dumheter som vi andra genast får på tafsen för. Hur ska det inte då vara för det här paret? Snitslad bana, ­raka spåret, curlad is. Och hur underbart livet måste bli för de andlöst snygga barn de säkert kommer att sätta till världen. Barn som direkt efter förlossningen måste se ut som Michelangelos David eller Venus från Milo med armarna i behåll.

Fast det är förstås möjligt att de vackras liv är ungefär som våra. Och att de helst skulle vilja att vi slutade stirra så förbannat.

Följ ämnen i artikeln