Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ragnar, Ragna

Dumt, snålt och kortsiktigt

Riksdagen är dum, snål och kortsiktig när den vill lägga ner tidningen Riksdag och departement.

Centrum för folkstyret ska självfallet informera om sin verksamhet på ett begripligt och initierat vis.

Det verkar som den ytterst korrekta publikationen Riksdag och departement retat upp de folkvalda. Varför är svårt att förstå men de har länge varit på jakt efter tidningen som rapporterar om riksdagen, regeringen och EU:s verksamhet.

Näst senaste beskedet var att tidningen skulle säljas till en annan ägare och ett flertal intressenter har hört av sig. Men i går gjorde riksdagsstyrelsen ett lappkast, de avbröt försäljningen och rekommenderar i stället att riksdagen att lägga ner den 74 år gamla tidningen. Miljö- och vänsterpartiet är emot.

Inte många intresserade

Om nedläggningen bara hade gällt papperstidningens 7 700 exemplar hade man kunnat förstå beslutet. Men den gäller även sajten.

Det är dumt. Det är snålt. Och det är kortsiktigt. Riksdagen borde snarare göra tvärtom, göra reklam för tidningen.

Det borde vara en självklarhet för folkstyret att vilja ge begriplig och initierad information om sin verksamhet. Det finns även i media som inte ägs och drivs av riksdagen men om man ska vara riktigt ärlig struntar vi i behandlingen av de flesta propositioner som riksdagen behandlar. De har inte tillräckligt allmänintresse.

Men det gör inte Riksdag och departement. De rapporterar även om det som inte så många är intresserade av. Det är den stora fördelen med tidningen.

Propaganda

Men det kan ju väl lika gärna en informationsavdelning göra, säger den som inte tillräckligt förstått. Ja, det kan den. Men inte lika bra. Journalistik är ett hantverk som gör ut på att ta reda på saker och presentera dem på ett lättfattligt och intresseväckande sätt.

Sånt sysslar inte informationsavdelningar med. De är, för att uttrycka sig en smula rått, en del av företagets eller organisationens propagandaapparat.

Riksdagen har fattat fel beslut förr. Hoppas det har inte blir ännu ett.

Följ ämnen i artikeln