Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

De kan inte peta Persson – då tar de henne i stället

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2005-12-08

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Katastrofkommissionen gav Göran Persson skulden för kaoset efter flodvågen.

Men oppositionen vill rösta bort Laila Freivalds.

Märkligt.

I den rapport som katastrofkommissionen presenterade förra veckan lades det största ansvaret för oredan efter tsunamin på statsminister Göran Persson. Efter mer än åtta år vid makten hade han fortfarande inte inrättat en avdelning för krishantering i regeringskansliet.

Samma dag konstaterade oppositionsledaren Fredrik Reinfeldt (m) att det var meningslöst att genomföra en misstroendeomröstning om Göran Persson. Eftersom varken miljöpartiet eller vänsterpartiet skulle rösta emot statsministern var den onödig. Persson skulle sitta kvar i alla fall.

Ingen febrig iver

Pragmatiskt kan man tycka. Men knappast någon febrig iver att att fullgöra en av riksdagens viktigaste uppgifter – att kontrollera och utvärdera regeringens arbete.

När det största bytet inte gick att fälla kastade sig oppositionen i stället över utrikesminister Laila Freivalds.

Och se, här finns större intresse för en missnöjesdemonstration. Bara en liten minoritet av de tillfrågade ledamöterna i vänster- och miljöpartiet i Aftonbladets undersökning anser att en misstroende­omröstning är onödig.

Om tre månader

Därmed förefaller det sannolikt att riksdagen avgör Laila Freivalds framtid vid en omröstning om tre månader. Då är konstitutionsutskottet, KU:s, granskning klar.

Men allvarligt talat, är det Laila Freivalds som ska bära hundhuvudet? Enligt katastrofkommissionen begicks de största misstagen av Göran Persson och UD:s högsta tjänsteman, kabinettsekreterare Hans Dahlgren. Laila Freivalds kommer däremot ganska lindrigt undan. Trots teaterbesök och uppseendeväckande litet, för att inte säga obefintligt, intresse för att själv informera sig om vad som hänt.

Det känns som om Laila Freivalds får bli bondeoffret. När riksdagen inte kunde fälla chefen får man ge sig på underhuggaren i stället.

Har aldrig röstats bort

Politik, javisst. Men den bygger på taktik. Inte principer.

Hittills har riksdagen aldrig röstat bort en minister. Men justitieminister Anna-Greta Leijon avgick 1988 när det stod klart att en kommande omröstning skulle fälla henne.

Upprepar sig historien? Senast i mars får vi svaret.

Lena Mellin

Följ ämnen i artikeln