Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

Hur vi än gör kommer vi vara inneslutna i plast

Någonstans läste jag att vissa kvitton inte består av papper och bläck, utan är indränkta i en mängd märkliga kemikalier som med tiden ger kassörskor allergier, håravfall, eksem och möjligen skrofler.

Det verkar onödigt.

Kanske har det att göra med den magiska process som får kvitton att på kort tid förvandlas till alldeles vita papperslappar, vad det nu ska vara bra för. Man får i alla fall hoppas att kvittona inte doppas i kemikalier enbart i syfte att vanställa kassörskor. Det vore styggt.

Kanske är det de giftiga kvittona som gör att det har blivit vanligare att kassörskor, kvinnor som män, bär vita bomullshandskar. Eller så har fler än någonsin drabbats av nickelallergi. Men det vore konstigt, eftersom nästan ingen använder kontanter längre och växelmynten spottas ut i en liten plastkopp, som om Riksbanken var hos tandläkaren.

Oavsett skälet är de där handskarna det enda positiva med kassörskornas giftiga arbetsmaterial. Det känns lite extra elegant, nästan högtidligt, att bli betjänad av någon med vita handskar. Det skulle vara ännu bättre om kassörskorna bar jackett också, som på Fortnum & Mason i London, men det kanske är för mycket att begära, åtminstone av krisande Konsum.

Men tillbaka till gifterna.

Här hemma har vi försökt slänga ut alla köksredskap av plast. Det känns helt enkelt korkat att doppa plast i varma grytor, utan att tänka tanken att mystiska kemikalier lösgör sig i köttfärs­såsen. Antagligen spelar utrensningen ingen roll, för hur vi än gör är vi inne­slutna i plast. Men man försöker ändå.

Och här kommer det moraliska dilemmat. Eller åtminstone etikettsproblemet.

Det skrivs alltid ut kvitto numera. Det frågas också alltid om man vill ha sitt kvitto. Jag svarar nästan alltid nej. Mer av leda över alla papperslappar än av giftighetsskäl. Men innebär det att jag dumpar över mina gifter på den stackars kassörskan, som måste knöla ihop kemikaliebomben och slänga den i en korg, där den ligger och osar? Eller innebär det tvärtom att jag utför en solidarisk handling med kassörskan, genom att bojkotta resultatet av ett skadligt arbetsmoment?

Upplysta funderingar i ämnet kan med fördel skickas till en filosofisk institution vid valfritt universitet.

Fotnot: Skrofler, eller skrofulos, är en benämning på tidigare vanliga yttringar av tuberkulos hos barn (reds anm.)

Följ ämnen i artikeln