Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ragnar, Ragna

Den gubben gick inte, Jimmie

Jimmie Åkesson försökte slå blå ­dunster i ögonen på Reinfeldt och ­Löfven.

Det funkade inte, såklart.

Ingen i hela världen tror att Sverige­demokraterna har någonting annat än invandring överst på agendan.

Ungdomsförbundets ordförande Gustav Kasselstrand trodde att Jimmie Åkesson var felciterad när han läste SvD:s intervju med SD-ledaren.

På frågan om partiet skulle kräva ­genomslag i invandringsfrågan för att stödja antingen Fredrik Reinfeldt eller Stefan Löfven som statsminister efter nästa val svarade Åkesson så här:

– Om positionerna är låsta och man hänvisar till den frågan, då kan det vara en öppning för en långsiktig dialog att börja med att prata om något annat.

Uttalandet fick vissa att tala om att Sverigedemokraterna skulle vara redo att tala tyst om invandringen. Exempelvis Kasselstrand, som är i luven på Åkesson, och styrelsen för nynazistiska Svenskarnas parti.

Det är så dumt så att klockorna stannar. Att begränsa invandringen, förmå människor att flytta tillbaka till sina hemländer och bara acceptera ”assimilerade” är SD:s reason to be, anledning att existera. SD kommer aldrig att tala tyst om invandringen för då sviker både medlemmar och sympatisörer.

Men det var inte heller det Jimmie Åkesson sade när han svarade på SvD-frågan. Han ­sade att han kunde lägga undan invandringsfrågan om det var ”en öppning för långsiktig ­dialog att börja med att prata om någon annat.”

Alltså, Åkesson är beredd att avstå från att prata invandring i inledningen av en eventuell förhandling med Löfven och/eller Reinfeldt om att Sverigedemokraterna ska rösta för en av dem som statsminister. Men bara om han får prata om den lite senare.

Det är det närmaste man kan komma fria fantasier eller önskedrömmar. Varken Fredrik Reinfeldt eller Stefan Löfven kommer att inleda några förhandlingar med Jimmie Åkesson. Inte om statsministerposten och inte om något annat heller.

Reinfeldt, liksom Löfvens företrädare Mona Sahlin, har lovat sina väljare att inte ta i Åkesson och Sverigedemokraterna, ”inte ens med tång”. Det är löften de inte kan svika.

Åkesson försöker, sannolikt mot bättre vetande, slå blå dunster i Reinfeldt och Löfven. S-ledaren är visser­ligen ganska färsk i toppolitiken. Men att han skulle var så naiv att han inte förstått att invandringen står överst på Sverigedemokraternas agenda är helt uteslutet.

Att en förhandling om regerings­makten, hur otrolig den än är, med Sverigedemokraterna skulle vara befriad från begränsning av invandringen tror jag inte det är någon som tror. I alla fall ingen med någon form av politisk insikt.

I en intervju upprepar Jimmie Åkesson att han och hans parti inte kommer att stödja en regeringsbildare som de inte får något av.

En rimlig ståndpunkt, få partier gör annorlunda. Exempelvis röstade både S, V och MP nej till Fredrik Reinfeldt som statsminister 2006 trots att han skulle bilda en majoritetsregering.

Men som Jimmie Åkesson väl vet betyder det också att han ingenting kommer att få. Ingen vill nämligen förhandla med honom. Oavsett om invandringen står överst på önskelistan. Eller en bit längre ner.

Följ ämnen i artikeln