Har Jonas Falk berövats alla sina rättigheter?

Redan då Jonas Falk greps i Colombia 2010 vidtog åklagare åtgärder för att kunna skicka honom till Spanien om han friades i Sverige.

Även Sveriges ambassadör deltog i förhandlingarna med myndigheterna i Colombia.

Jonas Falk har suttit frihetsberövad i fyra år.

Jonas Falk, i tingsrätten dömd till 18 års fängelse som ledare för den stora kokainligan, släpptes i förra veckan av Svea hovrätt.

Domen faller först om några veckor, men frigivningen innebär att han antingen blir helt frikänd eller får sitt straff rejält sänkt.

Men Falk, som tillbringat tre och ett halvt år i häkte, var inte på fri fot länge. Drygt 30 timmar senare var han inlåst igen.

En spansk domare agerade blixtsnabbt och författade bara timmar efter att hovrättens besked blivit känt en begäran om att Falk skulle gripas enligt den Europeiska arresteringsordern.

Det är, inte minst med tanke på hur imponerande snabbt allt gick, svårt att frigöra sig från att domaren har samarbetat med de svenska åklagarna. Att Falk ska dömas till varje pris. Att det inte spelar någon roll hur många rättegångar som krävs.

Detta skulle aldrig en åklagare erkänna, eftersom det vore att samtidigt erkänna att rättssäkerheten är satt ur spel.

I det överklagande av tingsrättens häktningsbeslut som advokaterna Thomas Martinson och Tobias Enoksson i dag lämnade in framgår dock att åklagarna redan i december 2010 hade en plan B.

Falk hade då gripits i Colombia och i dokument som advokaterna har kommit över framgår det att Sverige kämpade för att han skulle utvisas hit och inte utlämnas.

Orsak: vid ett utlämnande skulle Falk enligt colombiansk lag inte kunnas skickas vidare från Sverige till ett tredje land.

De svenska åklagarna var så angelägna om att Falk skulle utvisas att de reste till Colombia och för säkerhets skull hade med sig ambassadör Lena Nordström för ett möte med colombianska juridiska myndigheter på "högsta nivå".

Det sydamerikanska landet hade inge större invändningar och svensken satt snart på ett plan till Sverige.

Detta är nu inte det enda som tyder på att den spanska domaren agerade i samarbete med Sverige i förra veckan.

Domaren har varit inblandad i kokainmålet i flera år och i 700 offentliggjorda mejl mellan honom och åklagare Karin Bergstrand framgår det att något som närmast liknar vänskap har vuxit fram med varandra.

De berömmer varandra och tipsar om diverse juridiska knep att ta till för att föra utredningen vidare.

Ett sätt tycks vara att stryka misstankarna om grova narkotikabrott och låtsas att brottsligheten i stället är ekonomisk. En taktik som dock kräver rymligt samvete, då påståendena om penningtvätt och annan finansiell kriminalitet redan är prövade i två maratonprocesser i Sverige.

Detta är bara den senaste av en lång rad konstigheter som har präglat denna process. Delar av förundersökningen har raderats, bevis har försvunnit och ett av de påstådda brotten, som några i den utpekade ligan fick kännbara straff för i tingsrätten, visade sig redan vara uppklarat i USA.

Kriminalvården vill inte vara sämre. Myndigheten beslöt i går att Falk ska hållas isolerad, trots att vare sig åklagare i Sverige eller Spanien har begärt restriktioner. Det påstås finnas en "mycket hög risk" för rymning.

Har denne person, som redan har suttit isolerad i nästan fyra år för brott han troligen inte kommer att dömas för, berövats alla mänskliga rättigheter?

Följ ämnen i artikeln