Första debatten i Sveriges nya politiska landskap
Aftonbladet/Inizio: Partiet som har bäst politik – område för område
Inför dagens stora partiledardebatt är det oavgjort mellan ”regeringspartierna” och oppositionen.
Vardera lägret är bäst på lika många politiska sakfrågor enligt väljarna i Aftonbladet/Inizio.
Dagens partiledardebatt, som hålls i riksdagen, är den första sedan valet. Den förra hölls två dagar före valdagen, fredagen 7 september, för en halv evighet sedan.
Sedan dess har två statsministerkandidater röstats ner av riksdagen vid tre olika tillfällen. Efter sju sorger, åtta bedrövelser, många trampade liktornar och mycket besvikelse och irritation återvaldes Stefan Löfven (S) som statsminister för tolv dagar sedan.
Det är självfallet han som kommer att stå i fokus i dagens tv-sända debatt, det gör statsministern alltid. Men i övrigt kan vi nog räkna med att det inte blir som vanligt. Återkommer till det.
I stället börjar vi med att se hur styrkeförhållandena mellan de regerande mittenpartierna och den blå och röda oppositionen ser ut.
Oavgjort mellan ”regeringspartierna” och oppositionen
Så här i årets början är det oavgjort mellan ”regeringspartierna” och oppositionen på åtminstone en punkt – antalet politiska områden som väljarna tycker att de är bäst på.
I regeringslaget ingår de båda regeringspartierna Socialdemokraterna och Miljöpartiet liksom deras samarbetspartners Centern och Liberalerna. De samarbetar med regeringen om statsbudgeten och ett 70-tal politiska frågor.
Socialdemokraterna är, enligt väljarna i Aftonbladet/Inizio, bäst på sjukvård och sysselsättning. De är lika bra som Liberalerna och Kristdemokraterna på skola och utbildning samt äldreomsorg.
Miljöpartiet de gröna är bäst på miljö och klimat och det är ju en väldig tur med tanke på partinamnet.
Totalt behärskar alltså ”regeringspartierna” 4,5 av 9 undersökta sakfrågor om man räknar Socialdemokraternas två delade förstaplatser som en och Liberalernas delade förstaplats i skolfrågan som en halv.
I oppositionen, som finns både till höger och vänster om regeringen, är högerflanken mest framgångsrik.
Av de nio undersökta sakfrågorna anses Moderaterna ha den bästa politiken på hela tre områden: svensk ekonomi, försvaret och lag och ordning.
Sverigedemokraterna tycker svenska folket har den bästa politiken för frågor som har med flyktingar och invandring att göra medan KD alltså delar förstaplatsen när det gäller äldreomsorgen med S.
Sammantaget är alltså den splittrade oppositionen, precis som de partier som samarbetar om bland annat statsbudgeten, bäst på 4,5 politiska sakområden. Oavgjort med andra ord, åtminstone på den punkten.
Lööf (C) kan inte läsa lusen av Löfven (S)
Den första partiledardebatten sedan valet är också den första sedan Sveriges politiska karta ritades om från grunden.
Vi är vana vid att politikens vänsterhalva pucklar på högerhalvan och tvärtom. Så brukar det vara och så har det alltid varit, i alla fall nästan.
Men så kommer dagens, och de närmaste årens, debatt inte att läggas upp. Annie Lööf (C) kan givetvis inte läsa lusen av sin samarbetspartner Stefan Löfven med samma skärpa som hon gjorde före valet. Gustav Fridolin (MP), som gör sin sista partiledardebatt innan han lämnar politiken, kan inte såga Jan Björklund (L) jäms med fotknölarna även om han skulle vilja. Så behandlar man nämligen inte sina samarbetspartners.
Däremot ska det bli mycket intressant att följa ordväxlingarna inom den spruckna Alliansen. Hur sur tycker Ulf Kristersson (M) att han kan visa att han är på Jan Björklund? Kommer Ebba Busch Thor (KD) hacka på kollegan Lööf eller kommer hon att hålla tand för tunga? Uppträdandet i dag kan bli viktigt för de framtida relationerna.
Partierna har inte hunnit anpassa sig till det nya politiska landskapet. Man har inte vant sig vid vilka som är de nya vännerna och fienderna. Allianspartierna vet ännu inte hur, eller ens om, de ska fortsätta samarbeta kring de frågor som inte ingår i C och L:s samarbete med regeringen. Det tar tid att orientera sig i okänd terräng.
Men i dag får vi en försmak av var stridslinjerna kommer att gå i nästa val. De kommer garanterat inte finnas på samma ställe som i höstas.
Gå med i vår opinionspanel du också
Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.