Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Helge

Nu har du chansen att bli en EU-pamp

Samla en miljon underskrifter och stifta din egen lag

Nu har du chansen att bli en makthavare i EU.

Men det är krångligt.

Och tar tid.

Som medborgare har du haft ganska små möjligheter att göra dig hörd i EU. Men från och med i går har dina chanser ökat.

Det kallas medborgarinitiativ och syftar till att förmå EU-kommissionen, EU:s enda förslagsställande organ, att lägga fram lagförslag som du och minst 999 999 andra vill se genomförda.

Så hur gör du? Följ denna inte alls särskilt enkla instruktion.

Steg 1: Skaffa dig en idé

Din fantasi saknar inga gränser, men för att få EU-kommissionen att nappa på ditt förslag måste det röra ett område där EU har lagstiftningsrätt. Exempelvis bedrägeribekämpning, energi, tullar, turism, miljö och klimat eller livsmedel.

Steg 2: Trumma ihop lika­sinnade

Bilda en medborgarkommitté med folk som tycker som du. Minst sju ledamöter från minst sju medlemsländer ska ingå.

Steg 3: Registrera

Medborgarinitiativet ska registreras på sajten http://ec.europa.eu/citizens-initiative/public/welcome?lg=sv (jo, jag vet, allt i EU är lite krångligt och det här är inget undantag). Men registrera dig inte innan du ligger långt fram i planeringen, det kan visa sig ödesdigert.

Steg 4: Skaffa en miljon ­underskrifter

Kavla upp ärmarna och sätt i gång. Vad det gäller är att samla ihop minst en miljon underskrifter från minst sju medlemsländer inom ett år från registreringstillfället.

Man kan antingen samla in namnen på papper eller på nätet. Oavsett vilken form, eller kanske båda, så ska de vara utformade på rätt sätt och antalet namn ska kontrolleras av en myndighet i de länder där signaturerna samlats in. I Sverige är det Valmyndigheten och Datainspektionen.

Steg 5: Skicka in

Skicka in allt till EU-­kommissionen, som har tre månader på sig att svara. Du får träffa representanter för kommissionen och, om du vill, presentera ditt förslag i EU-parlamentet.

Antingen gör ­kommissionen ­tummen upp för ­förslaget, eller också dumpar de det. Oavsett vilket måste de förklara varför.

Och vad händer sedan? Om kommissionen lägger fram ditt lagförslag ska det klubbas av både ministerråd (ministrar från medlemsländerna) och, i de flesta fall, EU-parlamentet innan det genomförs i hela EU. Tala om makt!

Och hur fick du mer makt även om ditt förslag dumpas? Jo, fram till i söndags kunde du bara påverka EU via valsedeln i valet till EU-parlamentet ­eller till riks­dagen. Nu har du en chans till.

Tre saker du kan testa att få igenom

1. Inför sockerskatt på beredda mat­varor som innehåller mer än 15 procent socker. Det är bra för folkhälsan.

2. Ta bort roamingavgifterna på mobil internetuppkoppling.

3. Först blev Sverige runt, samma tele­avgift över hela landet. Nu bör hela EU bli runt, det vill säga att telefonbolagen ska erbjuda samma kostnad för samtal.

Följ ämnen i artikeln