Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Helge

Annies tuffa gubbmatch

Motspelarna: Lustigkurren, retstickan och ansvarsfantasten

Så var det klart.

Annie Lööf är vid 28 års ålder inte längre bara partiledare utan också rekordung departementschef och en av regeringens tungviktare.

Klarar hon matchen mot gubbsen?

Sedan i går ståtar Annie Lööf inte bara med titeln partiledare (C) som hon valdes till för exakt en vecka sedan.

Hon är dessutom näringsminister, chef för näringsdepartementet med 450 anställda och medlem i regeringens inre kabinett, alliansens fyra partiledare och statsministerns statssekreterare.

Allt detta vid 28, en ålder då många av hennes jämnåriga inte ens börjat sitt första riktiga jobb.

Lööf har redan tre stora utmaningar framför sig. Hon ska förnya Centerpartiet så att det växer i nästa val. Hon ska leda näringsdepartementet, få fart på nyföretagandet och förnyelsen av svenskt näringsliv.

Som grädde på moset ska hon tampas med de andra partiledarna i alliansen och i konkurrens med dem profilera sitt eget parti samtidigt som alliansens enighet betonas.

Var för sig är det inga lätta arbetsuppgifter. Tillsammans utgör de ett riktigt tungt lass.

Annie Lööf har visserligen suttit i riksdagen i fem år och varit sitt partis ekonomiska talesperson i ett. Men hon har aldrig tidigare suttit i regeringen, inte ens arbetat på ett departement, och hon har självfallet inte varit partiledare förut. Hon ger sig in på en okänd terräng.

Kommer hon att klara utmaningarna? Det kan givetvis ingen veta. Men förutsättningarna är goda.

När statsminister Fredrik Reinfeldt (M) presenterade sina nya ministrar i går var det ingen tvekan om vem som var stjärnan för stunden. Det var inte han, det var hans kollega Lööf.

Hon presenterade de nya ministrarna. Inte han. Det var skickligt av Lööf att ta på sig ledartröjan direkt och göra det med självklarhet.

Lööf har också egenskaper som gör att hennes förutsättningar att trots åldern, och den därmed bristande erfarenheten, att göra ett bra jobb är goda.

Hon är sjukt målmedveten. Och fokuserad.

Det inre kabinettet är regeringens nav. Personkemin där avgör mycket. Nu ersätts Maud Olofsson, den ivriga bävern, av Annie Lööf. Hon hörs inte lika mycket men har lika klart för sig vad hon vill.

Retstickan Jan Björklund, lustigkurren Göran Hägglund och ansvarsfantasten Reinfeldt gör klokt i att inte underskatta sin unga kollega. Det vore ett misstag.

Fotnot: Med ännu en kvinnlig minister är Reinfeldts regering för första gången helt jämställd, 12 kvinnor och lika många män.

Följ ämnen i artikeln