Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ragnar, Ragna

Skärp er – båda två

Både Fredrik Reinfeldt och Stefan Löfven måste skärpa sig.

Deras partier underpresterar rejält i februaris väljarbarometer från Afton­bladet/United minds.

Den nya partisympatimätningen från Aftonbladet/United minds är en kalldusch för både statsminister Fredrik Reinfeldt (M) och oppositionsledaren Stefan Löfven (S).

Men den är ännu smärtsammare för Reinfeldt än den är för Löfven. Skälen är följande:

Moderaterna skulle, enligt Aftonbladet/United minds bara samla knappt 22 procent av väljarna om det vore val i dag. Det är den sämsta siffran sedan mätningarna inleddes 2009.

Det skulle också vara det klart sämsta valresultatet sedan Fredrik Reinfeldt valdes till Moderaternas ordförande för drygt tio år sedan.

Han har varit en valvinnare. Men nu ser trenden ut att var bruten, om inget oförutsett inträffar före riksdagsvalet i september.

De andra partierna i alliansen firar inte heller några triumfer bland välj­arna. Sammanlagt samlar de fyra borgerliga partierna knappt 37 procent av väljarna och det räcker inte för att bilda regering. Speciellt inte som Centern, enligt den här mätningen, skulle vara tvungen att lämna riksdagen eftersom det inte klarar fyraprocentsspärren.

Reinfeldts tid som statsminister skulle alltså få ett abrupt slut, om det den här mätningen vore ett valresultat.

Men mätningen är heller ingen lisa för Stefan Löfvens själ. Det beror på följande:

Socialdemokraterna samlar, enligt Aftonbladet/United minds, 31,2 procent av väljarna. Det är fler än Moderaterna men bara en dryg procent över 2010 års valresultat. Det var Socialdemokraternas sämsta sedan den allmänna rösträtten etablerades 1921 och betraktades i partiets valanalys som rätt och slätt en katastrof.

Dagens siffra i väljarbarometern är dessutom en bra bit från partiets blygsamma mål, att få stöd från 35 procent av väljarna i riksdagsvalet.

De tre rödgröna partierna samlar närmare varannan väljare i dagens väljarbarometer. Det är givetvis bra, sett ur Löfvens synvinkel. Men hur ser hans framtidsplaner ut? Tillsammans med Löfvens utpekade regeringspartner, Miljöpartiet, är väljarstödet bara drygt 41 procent. Det räcker inte heller för att bilda regering.

Vill Löfven ta in Vänsterpartiet, vilket många betvivlar, ser det genast ljusare ut för en S-ledd regering. Men vill han verkligen gå i lag med Jonas Sjöstedt? Och med vilket program ska i så fall en sådan regering styra. Frågetecknen hopar sig.

Så över till den intressanta frågan om varför Moderaterna och Socialdemokraterna tappar i den här mätningen.

En förklaring är den så kallade trianguleringen. De stora partierna anpassar sig till varandra i frågor som de tror folk gillar. Skillnaderna är, utifrån sett, små.

Ett typexempel handlar om jobbskatteavdragen. Socialdemokraterna har accepterat alla, och säger att de inte vill riva upp ens det senaste till följd av ett eventuellt regeringsskifte. Om ni frågar mig handlar om snarare om en flirt med medelklassväljarna än om omsorgen om välj­arnas privatekonomi.

Ett annat är skolpolitiken. Alliansen har oblygt adopterat rader av S-förslag på det området i tron på att väljarna tycker de är bra.

Faktum kvarstår. Fredrik Reinfeldt, den mest framgångsrike M-ledaren i modern tid, lyckas för närvarande inte berätta för väljarna vad hans parti och hans regering har åstadkommit. Många skulle sannolikt gilla den katalogen. Anders Borg gjorde ett försök på M-stämman i oktober men uppenbarligen utan att väljarna uppfattade det.

Lika illa är det för Stefan Löfven. Hans parti har inte lyckats profitera på missnöjet med allians­regeringen. Det har däremot Vänster- och Miljöpartiet gjort, i alla händelser enligt samstämmiga mätningar den fronten.

Båda partierna underpresterar just nu. Men 12 procent av väljarna är osäkra och vet inte vad de vill.

Så kommer det inte att vara på valdagen. Så skärp er, Reinfeldt och Löfven. Visa väljarna var skillnaderna finns.

Följ ämnen i artikeln