Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

Därför skyller Trump coronasmittan på Europa

President Trump har konstant försökt tona ner risken med coronaviruset i USA.

Nu gör han helt om försöker i stället skylla smittspridningen på Europa och på Demokraterna.

Det Trump är mest orolig för är att virusutbrottet ska hota hans omval i höst.

Från dag ett har Trump negligerat hotet från coronaviruset. Visserligen införde USA ett inreseförbud för människor som kom från Kina men i övrigt har beredskapen varit dålig.

Under sin tid i Vita huset har Trump skurit ner anslagen till den amerikanska smittskyddsmyndigheten CDC. Han avskaffade också den särskilda expertgrupp för att hantera pandemier som Obama tillsatte.

CDC var därför dåligt förberedda när smittan nådde USA. Man skickade ut testutrustning till landets sjukhus och vårdcentraler som inte var komplett. Först nyligen har man fått fram nya tester som fungerar.

USA ligger efter Kina och Europa i sin beredskap. Därför kan man misstänka att det finns ett stort mörkertal när det gäller det verkliga antalet smittade. Det är först de senaste dagarna som allvaret verkar ha gått upp för Trump.

Men det verkar inte vara risken för sjukdomen i sig som oroar Trump mest. Utan hur den ska påverka det amerikanska folkets inställning till honom.

När han höll sitt extrainsatta tal till det amerikanska folket i natt svensk tid var det första gången som han tog på sig rollen som landsfader i den här krisen.

Tidigare har han skickat fram vicepresident Mike Pence för att svara på frågor och axla ansvaret för att stoppa smittan. Säkert för att han själv inte vill bli alltför förknippad med coronakrisen i fall det går åt helvete. Då får Pence ta på sig rollen som syndabock.

”Utländsk smitta”

På samma sätt betonade Trump i sitt tal att det handlade om en ”utländsk smitta”. Han pekade ut Europa som skyldigt till att smittan kommit till USA. Trots att inget tyder på det.

Smittan i USA finns i nästan samtliga delstater. Självklart har det säkert kommit smittade individer från Europa till USA, både européer, amerikaner och andra.

Men grunden till att smittan fått fäste i USA är att Trumps inställning hela tiden varit att USA har virussmittan under kontroll trots att sanningen uppenbart är att de inte har det.

”Viruset har inte en chans mot oss”, sa Donald Trump i sitt tal.

Den svenska professorn i klinisk bakteriologi Agnes Wold sade i SVT för några dagar sedan att hon ansåg USA vara ett av de farligaste länderna att åka till eftersom myndigheterna där ”inte har någon kontroll på smittan”. Hon bedömde att bristen på en allmän sjukförsäkring skulle göra att många amerikaner inte skulle kunna testa sig eller ha råd att stanna hemma om de var sjuka.

Antalet smittade i USA har också ökat mycket snabbt de senaste dagarna utan att man haft möjlighet till omfattande tester av de som insjuknat i influensaliknande symtom.

Även om Trump i sitt tal betonade vikten av att ena befolkningen och att alla lyssnar på myndigheternas rekommendationer fortsätter han att envist hävda att han har läget under kontroll.

– Viruset har inte en chans mot oss, sade han i sitt tal. Men den här gången litade inte marknaden på Trump utan svarade med jätteras på börserna. Flygstoppet indikerar nämligen att krisen är mycket större än Trump tidigare velat erkänna.

Väljarna kan överge Trump

Jämför hans hybrisoptimism med Angela Merkels ord i går när hon ärligt konstaterade att 60-70 procent av befolkningen kan smittas över tid eftersom det inte finns någon immunitet i befolkningen.

Två väldigt olika sätt att agera ledare.

Även om Trump utåt försöker få det att verka som att han har situationen under kontroll är han i verkligheten djupt bekymrad.

Hans oro består av två element som hänger ihop.

När de inledande fallen på börserna kom för några veckor sedan mötte Trump dem med beskedet att han tyckte det var bra köpläge på börsen.

Ekonomin har varit fastighetsmiljardärens främsta försäljningsargument. Nu tyder mycket på att det blir en kraftig lågkonjunktur. Risken är att många väljare då överger honom. Därför har Trump försökt snacka bort coronavirusets verkningar. Men inte ens hans svada av halvsanningar och överdrifter har lyckats nedkämpa viruset.

Till det kommer hans sätt att sköta krisen. Redan nu har ett 40-tal amerikaner avlidit och runt 1 500 är konstaterat smittade. Vi kan utgå från att det blir många fler.

Trumps motståndare är redan av åsikten att han grovt misskött hanteringen av krisen. Om även Trumps kärnväljare drar den slutsatsen blir det svårt för presidenten att bli återvald i höst.

Det faktum att Trump införde resestoppet utan att först konsultera med ledarna inom EU säger allt om den brist på samarbete och respekt för andra som råder i Trumps nya världsordning.


PODD Så kan corona påverka det amerikanska presidentvalet

I dagens Aftonbladet Daily pratar vi om hur coronaviruset kan komma att påverka det amerikanska presidentvalet och hur det påverkar Donald Trumps möjligheter till att bli omvald. Gäst är Wolfgang Hansson, utrikespolitisk kommentator på Aftonbladet.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen