Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

Favoriten som ändå kan förlora

Uppdaterad 2021-09-27 | Publicerad 2021-09-26

POTSDAM. Olaf Scholz ser en aning sliten ut när han håller sitt sista valmöte efter en lång och hård valrörelse.

Han är fortfarande favorit även om Armin Laschet knappat in på upploppet.

Men inte ens om Scholz vinner kan han vara säker på att bli Tyskland nästa förbundskansler.

Scholz dyker upp på det lilla torget Johan-Bouman-Platz omgiven av säkerhetsvakter och fotografer. Applåderna är extra varma eftersom det är hans egen valkrets. Scholz flyttade till Potsdam, en som det ser ut välmående förstad till Berlin, för tre år sedan.

I väntan på att Scholz ska komma får vi lyssna på två äldre herrar som underhåller med gitarr och sång i ett litet vitt tält som spänts upp över torgets stenplattor. Det är folkligt och charmigt amatörmässigt.

Det är ett litet, intimt möte med tre rader med träbänkar framför scenen. I en hörnet av torget står en korvkiosk. I det andra ett kebabstånd.

Socialdemokraternas "spitzenkanddat" uppträder som han gjort under hela valrörelsen i en inte helt nyligen struken vit skjorta som är rejält uppknäppt i halsen för att poängtera att han är en man av folket snarare än den välavlönade politiker och finansminister han egentligen är.

Scholz har gjort en sällsynt framgångsrik valrörelse där han började som underdog men slutade som favorit. Men även om opinionsmätningarna fortfarande ger honom segern så har avståndet till kristdemokraternas utmanare krymt från fem till bara en procentenhet i vissa mätningar. Statistiskt sett är det dött lopp.

Olaf Scholz håller valmöte i sin hemort Potsdam utanför Berlin.

Svåra förhandlingar

Scholz kan fortfarande förlora. Det vore bittert så nära målsnöret men själv tar han inte ut någon seger i förskott.

En stor portion ödmjukhet är nog klokt. För även om SPD blir största parti när alla rösterna räknats så är Scholz långtifrån säker på att bli kanslern som får efterträda Merkel. Långa och svåra förhandlingar väntar.

Största partiet brukar få första tjing på att bilda regering. Men beroende på valresultatet kan Scholz stöta på patrull även om SPD blir störst.

Att bara regera ihop med De Gröna räcker inte om opinionsmätningarna inte haft väldigt fel. Det behövs et tredje parti.

Efter 12 år ihop med CDU vill SPD absolut inte ha med CDU i en ny regering.

Scholz kan stöta på patrull även om SPD blir störst i valet.

Liberala FDP är den mest troliga tredje hjulet men då måste Scholz vara beredd att göra långtgående kompromisser med sin egen politik.

FDP:s partiledare Christian Lindner visade redan förra valet att han är en hård förhandlare. Han vägrade hoppa på en regering ihop med CDU med motiveringen att Merkel inte var villig att ge FDP vad de ville ha. Istället valde FDP att gå i opposition.

Vänsterpartiet Die Linke är en annan tänkbar koalitionspartner för Scholz men också en stor fallgrop.

Scholz vill egentligen inte regera ihop med resterna av det östtyska kommunistpartiet men han har av taktiska skäl vägrat att utesluta en röd-röd-grön koalition. Något SPD gjort vid tidigare val.

Längtan efter förändring

Efter att ha kuskat runt i den tyska valrörelsen i en vecka och pratat med många väljare på olika partiers valmöten är min högt ovetenskapliga känsla att många är trötta på CDU som haft makten i 16 år. Många längtar efter en förändring.

Hur stor den blir med SPD kan man undra eftersom de regerat ihop med CDU under 12 av de 16 senaste åren.

Men SPD har haft en stark valvind i ryggen tack vare Scholz. Hans lite tråkiga stil och försiktiga sätt påminner många om Angela Merkel vilket ger honom extra pluspoäng. Han har dessutom blivit lite mer kände under coronapandemin när han som finansminister skjutit till hundratals miljarder kronor för att rädda företag och jobb.

Olaf Scholz är favorit till att bli Tysklands nästa förbundskansler.

Scholz pustar ut

Under sitt sista valmöte håller han bara ett kort anförande. Efter 120 valmöten är han kanske trött på att ständigt upprepa sig själv. Istället svarar han på spontana frågor från publiken medan barn springer omkring i bänkraderna och leker.

Om de inte vore för den församlade världspressen kunde det varit vilket litet möte som helst.

Någon undrar hur han ska hitta en lägenhet med en hyra som han har råd att betala. En annan hur Scholz tänker se till att barnen får större lekplatser och en tredje vill veta hur kanslerkandidaten ser på relationerna med Kina och Ryssland.

Scholz svarar lite omständligt på sitt eftertänksamma sätt. Jag vet inte om någon blir så mycket klokare men de verkar i alla fall nöjda.

Scholz pustar ut. Det är inte mycket mer han kan göra. Nu är det upp till väljarna att fälla utslaget.