Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Leopold

Kungamakaren som hyllar och hånar Sverige

Christian Lindner, ledare för liberala FDP, är i praktiken dem som avgör vem som blir Angela Merkels efterträdare.

Han lovordar det svenska premiepensionssystemet men hånar Bullerbyn och Greta Thunberg.

Men framför allt är den relativt okände liberalen Christian Lindner den som avgör vem som styr Tyskland de närmaste fyra åren.

Lindner, ledare för liberala FDP, är något av en doldis i tysk politik men de närmaste veckorna och månaderna kommer han att spela huvudrollen.

Socialdemokraten Olaf Scholz måste göra tillräckliga eftergifter till FDP för att få Lindner att gå med på att sitta i en regering tillsammans med SPD och De Gröna. Ett lockbete vore att låta Lindner bli finansminister, något han offentligt sagt att han siktar på.

Lindner visade redan efter förra valet att han inte låter sig köpas så lätt. När CDU-ledaren Angela Merkel inte gav honom tillräckligt med köttben sade FDP-ledaren nej till regeringsposter och valde oppositionsrollen i stället.

Ett faktum han var mycket noga med att påpeka under ett valmöte som jag besökte i Karlsruhe i slutskedet av valrörelsen.

– Det är bättre att inte regera alls än att regera felaktigt, slog han fast.

Ideologiskt står Scholz och Lindner rätt långt ifrån varandra. Lindner är en klassisk liberal som anser att marknaden ska lämnas i fred så mycket som det går och staten bara ingripa i nödfall. Han pratar gärna om skattesänkningar men hatar höjda skatter.

Besatt av Sverige

Även personlighetsmässigt skiljer han sig mycket från Scholz. Mitt intryck från valmötet i Karlruhe var att Lindner älskar att uppträda och höra sig egen röst. Han höll ett timmeslångt anförande där han visade att han är en mästare på att hantera det tyska språket men knappast särskilt folklig. Inte så konstigt att han lite elakt kallas kanslerkandidat för Porscheförare.

 Christian Lindner nämner ständigt Sverige i sina tal.

Intressant är också att han verkar vara besatt av Sverige som han ständigt nämner. Han ömsom hyllar och hånar den svenska modellen.

Lindner vill införa det svenska premiepensionssystemet i Tyskland. Han går så långt som att hävda att det är en spekulation med pensionärernas pengar att inte satsa dem i aktier och därmed öka chansen till högre avkastning.

FDP ska nu inleda samtal med De Gröna om vilken kanslerkandidat, Scholz eller konservative Armin Laschet, som de två ska försöka regera ihop med. Men under valrörelsen hånade han miljöpartiet med Astrid Lindgren som slägga.

Han anklagade De Gröna för att vilja förvandla Berlin till ett Bullerbyn med ett förslag att i framtiden sköta varutransporterna med transportcyklar.

Känga mot Greta

Han gav i förbifarten också några kängor till Greta Thunberg och hennes ensidiga fokus på klimatfrågan som han anser hotar det tyska välståndet. Han betonar i stället vikten av tekniska innovationer som kan bidra till att minska koldioxidutsläppen.

Nu ska han förhandla med De Gröna som han raljerat så friskt över i valrörelsen. Kanske kan de två ändå enas i vissa frågor. Båda anser att klimatfrågan är viktig även om de har olika perspektiv.

Båda har många unga väljare. I publiken i Karlsruhe var en klar majoritet unga män. Båda verkar den här gången inställda på att ingå i en regering.

I publiken i Karlsruhe var en klar majoritet unga män.

För Scholz är De Gröna inget större problem. I valrörelsen var intrycket att han och Annalena Baerbock, kanslerkandidat för miljöpartiet, i stort sett förde en gemensam kampanj. Samstämmigheten mellan dem är redan stor i en rad frågor.

För Scholz är det Lindner som är stötestenen.

Lurar i vassen

Det som ändå talar för att han ska lyckas är att SPD är valets klara vinnare. Man ökade med över fem procentenheter jämfört med valet 2017 medan den stora konkurrenten CDU förlorade nästan nio procentenheter.

Även FDP och De Gröna var vinnare som gick fram även om miljöpartiet inte nådde de höjder som de hoppats på.

Av valresultatet är det tydligt att en majoritet av det tyska folket helst vill se Scholz som förbundskansler ihop med De Gröna och FDP vilket skulle betyda en regering med en mycket tydlig mittenprofil.

Men det innebär inte att CDU:s Armin Laschet är borta från kanslerstriden.

Rent matematiskt är det full möjligt att han blir kansler och regerar ihop med De Gröna och FDP. CDU och FDP står dessutom politiskt ganska nära varandra, särskilt när det gäller ekonomin.

Kan inte Scholz övertala Lindner så står Laschet där och lurar i vassen.

I praktiken är det i högre grad Christian Lindner än De Gröna som avgör vem som får efterträda Angela Merkel.

Wolfgang Hansson om valet i Tyskland: "Angela Merkel har tur om hon får fira jul som pensionär"Wolfgang Hansson om valet i Tyskland: "Angela Merkel har tur om hon får fira jul som pensionär"