Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Gustav Adolf

Därför tvekar Trump att bomba Iran

Direkt efter attacken mot den saudiska oljeanläggningen var Trump ”locked and loaded” för att snabbt slå till mot Iran.

Därefter har tonen mjuknat väsentligt.

Trumps stridslystnad dämpas av vad ett nytt krig och ett högt oljepris kan innebära för hans chanser att bli återvald.

Följ ämnen
Iran

För en gångs skull är de flesta experter i världen ense. Iran ligger på ett eller annat sätt bakom drönarattacken mot Saudiarabiens största oljeraffinaderi. Oavsett om attacken kom från Jemen, Irak eller Iran.

Den kan bara klassificeras som en krigshandling.

Därmed borde ingen tveka om vad svaret blir. Saudiarabien eller USA eller båda gemensamt kommer att slå till militärt mot Iran.

Ändå verkar Donald Trump plötsligt tveka. Trots att flera dagar gått är han märkvärdigt tyst.

Presidenten funderar över om han har råd att starta ett nytt krig. Han som gick till val på att avsluta kriget i Afghanistan och inte starta några nya ”onödiga” krig.

Donald Trump är märkvärdigt tyst.

Det var säkert inte heller det här Trump hade tänkt sig när han sa upp kärnenergiavtalet med Iran och införde tuffa nya ekonomiska sanktioner. Presidentens tanke var att ”maximalt tryck” skulle tvinga Iran till förhandlingsbordet och gå med på fler eftergifter. Då skulle Trump kunna utropa ännu en seger för sin fantastiska förhandlingsförmåga.

Vägrade spela med

Men Iran vägrade att spela med. Inte ens det faktum at landets ekonomi körts i botten av sanktionerna har fått de iranska ledarna att krypa till korset.

I stället har makthavarna i Teheran utmanat Trump med allt från sabotage av fartyg i Persiska viken till drönarattacker mot världens oljeförsörjning. Provokationer för att visa att man inte tänker acceptera Trumps försök att tvinga Iran tillbaka till förhandlingsbordet.

Iran vill också visa att man har förmågan att slå till mot världens oljeförsäljning, påverka oljepriset och därmed skada världsekonomin.

Budskapet från Teheran är: Det är inte gratis att mucka med oss. Kan inte vi exportera vår olja ska ingen annan i regionen kunna göra det heller.

Trump är mycket känslig för oljepriset. Han har på ett framgångsrikt sätt sålt in sig som en företagsledare som kan få fart på den amerikanska ekonomin och skydda de amerikanska konsumenterna. Men stiger oljepriset får även amerikanerna betala mer för sin bensin och sin villaolja. Det ökar också inflationstrycket i ekonomin och kan leda till högre räntor. Något som Trump definitivt inte vill ha samtidigt som han går in i en valrörelse.

Trump inte säker

USA kan utan problem attackera oljeanläggningar i Iran eller andra mål men Trump kan inte vara säker på var det slutar. Om Iran svarar så måste USA svara igen och då är våldspiralen igång. Kriget står för dörren.

Ett storkrig i Mellanöstern kommer att få oljepriset att skjuta i höjden, även om världen inte längre är lika beroende av olja från Mellanöstern som man en gång var.

Det är i det ljuset man ska se Trumps order om att införa ännu hårdare sanktioner mot Iran. Han måste visa att han gör något samtidigt som han uppenbart tvekar om en militär attack.

Frågan är vad USA strategiska intresse i Mellanöstern numera är. Det är inte som på 90-talet när USA startade Gulfkriget för att kasta ut Irak från oljerika Kuwait som Saddam Hussein precis invaderat. Då var USA fortfarande helt beroende av olja från Mellanöstern. I dag är amerikanerna i det närmaste självförsörjande.

Så varför riskera att dras in i ett farligt krig?

Saken är extra känslig för Trump eftersom det är så tydligt att han genom att säga upp kärnenergiavtalet bidragit till att blåsa nytt liv i en konflikt som genom avtalet åtminstone för tillfället såg ut att vara löst. Det var efter att USA drog sig ur avtalet som Iran visade upp ett förändrat beteende.

Framstår som svag

Trump sa dessutom upp avtalet mot övriga världens vilja. Hans allierade i Europa, inklusive Boris Johnson i Storbritannien, uppmanade honom i starka ordalag att låta bli. Men Donald vägrade lyssna. Han skulle ju fixa en ny, bättre deal.

Nu har vi i stället en situation där Iran provocerar genom att öppet bryta mot avtalet samtidigt som man på andra sätt bidrar till att höja spänningen i Mellanöstern. Precis vad Europas ledare varnade för.

Om Trump backar kan krigshandlingar undvikas men den amerikanske presidenten riskerar då att framstå som svag. En president som strör tuffa tweets omkring sig men som inte är redo att backa upp dem i handling.

Något Iran i så fall inte kommer att vara sena att utnyttja.

PODD: Efter attackerna: Det kan hända med det svenska bensinpriset

I nyhetspodden Aftonbladet Daily pratar vi om drönarattackerna mot oljeanläggningar i Saudiarabien, och om vad det kan innebära i Sverige.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify

Eller ⬇️ klicka på PLAY-knappen