Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ragnar, Ragna

Nu byter Lettland valuta – och går mot ett lovande år

I natt byter Lettland valuta.

Vårt grannland blir det 18:e landet som ersätter sin nationella valuta med euro.

För letterna ser 2014 lovande ut. I natt, när klockorna ringer in det nya året, byter de sin lat mot euro. 16 dagar senare blir Riga Europas kulturhuvudstad.

Lettland blev medlem i EU 2004 och designade redan då den nationella sidan på mynten. Ett- och tvåeuromynten har en folkdräktsklädd ung dam på baksidan medan centen pryds av antingen det lilla eller stora statsvapnet.

Nio år efter att designen blev klar är Lettland i mål. Valutabytet ska genomföras på bara 14 dagar. Efter den 14 januari går det inte att handla för lat, däremot kan de växlas in gratis i banker och på posten under ett halvår.

Sedan oktober har alla priser angetts i både lat och euro. Den dubbla märkningen ska pågå i totalt ett halvår och anses så viktig av myndigheterna att antalet kontrollanter har tio­dubblats på senare tid.

I många länder ledde valutabytet till prisökningar, man har passat på att höja priserna när det ändå var lite stökigt. För att undvika det har de lettiska myndigheterna mätt priserna på 120 vanliga varor och tjänster sedan oktober och fortsätter att göra det.

Euron, som i dag används av 332 miljoner människor, infördes som elektronisk valuta i elva länder redan 1999. Två år senare smög sig Grekland in på delvis friserade siffror, vilket de fått betala dyrt för nu.

2002 byttes sedlar och mynt ut i de tolv länderna. Sedan dess har ytterligare sex länder gått över till euro, som mot alla odds är något av en framgångssaga. Nästa euroland blir Litauen 2015.

Två EU-länder har formella undantag från att införa euro, Danmark och Storbritannien. Sverige har inget undantag, men kommer inte att inom över­skådlig framtid tvingas överge kronan.

Sverige är det näst mest euro­negativa landet i EU. Enligt Eurobarometer är 73 procent emot, 23 för och resten vet inte.

Fotnot: Två länder har euro som valuta utan ett formellt valutasamarbete med EU, Montenegro och Kosovo.

Följ ämnen i artikeln