Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

Höger vänster om

Socialdemokraterna gör en tvär vänstersväng.

Alla nya i partitoppen tillhör vänsterfalangen.

Samtliga som rensas bort har högerstämpel.

I går meddelade valberedningen hur de vill att resten av S-toppen, vid sidan av den nye partiledaren Håkan Juholt och partisekreteraren Carin Jämtin, ska se ut.

Klart står att Socialdemokraterna efter Mona Sahlin kommer att ta ett rejält kliv åt vänster. Alla nya i partiets innersta cirkel, det verkställande utskottet (VU), tillhör partiets vänsterfalang. Juholt själv, Veronica Palm från Stockholm och Leif Pagrotsky.

Nästan alla av dem som rensas ut representerar däremot högerfalangen. Det gäller Thomas Östros, Ibrahim Baylan och Mona Sahlin själv.

Ylva Johansson blir också av med sin plats i partitoppen. Men hon anses tillhöra vänsterfalangen, trots att hon administrerat en del av friskolereformen.

Vänsterfraktionen, som alltid varit mindre än högerfalangen, tar därmed ett fastare grepp över Socialdemokraterna.

Det kan medföra att Socialdemokraterna blir mer effektiva i sin oppositionsroll. Men det kan också betyda större intern splittring. Efter valet, och i valanalysen, kritiserades samarbetet med Vänsterpartiet. Men flera av de S-företrädare som nu lyfts fram har ingen avgrund mellan sig och V. I alla fall inte i retoriken.

SSU var länge handlingsförlamat till följd av de hårda motsättningarna mellan höger och vänster. Risken är att samma sak nu händer inom moderpartiet. Valberedningen har byggt in falangstriderna i partitoppen, ett val som för en utomstående ter sig märkligt.

Men det är inte bara högern som rensas ut. Det gör också Mona Sahlins närmaste. Hon handplockade Ibrahim Baylan som parti-sekreterare, Thomas Östros som ekonomisk talesman och Ylva Johansson som arbetsmarknadspolitisk talesman.

Nu försvinner alla ur partiledningen. Det arv Mona Sahlin lämnar efter sig ska uppenbarligen vara så litet som möjligt, enligt valberedningen.

Två personer sitter kvar i verkställande utskottet – men på nya poster. Det är Carin Jämtin som går från suppleant till ordinarie ledamot och partisekreterare. Mikael Damberg går också från suppleant till

ordinarie. Skillnaden mellan ordinarie och suppleant är dock närmast optisk.

Schackdraget anses bädda för att Damberg ska ta matchen mot finansminister Anders Borg (M). Enligt partiskvallret kommer riksdagsgruppen utse honom till ekonomisk talesman efter utrensade Östros.

Valberedningen vill åstadkomma ”förnyelse”. Det är möjligt att de har gjort det. Men om begreppet även betyder föryngring, vilket det brukar göra, har man misslyckats. Medelåldern bland de nya är två år högre än bland de petade.

En post återstår att besätta i den innersta cirkeln. Det är en suppleantplats som kommer att gå till en yngre kvinna.

Följ ämnen i artikeln