Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

Apoteksreformen har blivit en framgång

Det har inte blivit billigare.
Men det har blivit närmare till apoteket.
På det hela taget blev avmonopoliseringen en framgång.

Breven till Socialdepartementets ansvarige minister Göran Hägglund (KD) är fyllda av förfärliga berättelser.
Människor som inte får den medicin de ska ha i tid, mammor som jagar bröstmjölksersättning till sina barn, medelålders barn som åker över halva landet för att hjälpa sina åldriga föräldrar men får ägna tiden till att de får sina receptbelagda läkemedel.
I de fallen är det lätt att konstatera, det har inte fungerat som det ska. Inte ens i närheten.
Apoteksreformen är ett ganska märkligt ord som sammanfattar vad som hände 2009. På initiativ av alliansregeringen slopades statliga Apotekets monopol. Privata aktörer fick köpa en del av de statliga apoteken eller öppna nytt (förutsatt att de fick tillstånd av Läkemedelsverket).

Reformen en framgång

Det är den förändringen som de omväxlande ilskna och uppgivna brevskrivarna inte tycker har fungerat. Och det har den ju inte heller gjort i deras speciella fall.
Rader av utredningar har tagit ett bredare grepp än enskilda observationer när de utvärderat förändringen. Och ska man sammanfatta den väldigt kort så är apoteksreformen en framgång.
Läkemedelsverket är en av de myndigheter som utövar tillsyn av apoteken. Förra året kollade de ungefär en tiondel av dem. Verket hade totalt 758 anmärkningar men ingen av dem var verket själv kallar ”kritisk.”

Fler apotek

Apoteken har dessutom blivit fler. 36 procent eller 330 stycken fler, närmare bestämt. I dag går det 7 600 personer per apotek jämfört med 10 000 före reformen.
De flesta av de nya apoteken har dock etablerats i tätorter med fler än 3 000 invånare. I glesbygden är det, föga förvånande, ingen som velat slå upp portarna för att sälja Treo och allergipiller.

En procent, 127 000 personer, har minst 20 minuters bilresa till närmaste apotek. Det låter som väldigt många men är faktiskt 8 000 färre än före apoteksreformen. Alla andra har apoteken närmare, förvånansvärt många inte längre än fem minuter bort.
Trots idoga försök har myndigheten Tillväxtanalys inte lyckats få kläm på om receptbelagda läkemedel blivit dyrare eller inte. Vissa har blivit det, andra inte skulle man kunna sammanfatta deras rön med.

Generösare öppettider

Priset på receptfri medicin har följt den allmänna prisutvecklingen. Trots betydligt generösare öppettider än på monopolets dagar, vilket borde ha fördyrat.
En märklig effekt av avmonopoliseringen är att staten numera äger två apotekskedjor i stället för en. Apoteket AB och Apoteksgruppen AB. Det senare är till för enskilda apoteksägare som vill ha en gemensam organisation för inköp, marknadsförening etc.
Var det så det var tänkt? Sannolikt inte. Men det tycks ju funka det också.

Följ ämnen i artikeln