Klart vi kan jobba tills vi fyller 75 – om vi vill

Trodde aldrig att det skulle ske, men så kom dagen då jag för första och förmodligen enda gången i livet håller med Fredrik Reinfeldt.

Klart vi ska kunna jobba tills vi blir 75 år om vi vill, kan och orkar! Allt annat är bara arbetsskyggt och verklighetsfrånvänt. Människan mår bra av att jobba. Att känna oss delaktiga, behövda, produktiva och funktionella.

Känner man annorlunda så borde man kanske se sig om efter ett annat jobb. Göra ett yrkesbyte mitt i livet, som Reinfeldt också föreslår att det ska bli lättare att göra i den förhatliga DN-intervjun.

Det har rasats över det här förslaget. Det har beskrivits som ett rån. Som en skymf. Som något Reinfeldt kommer att införa med omedelbar verkan för att han är en ond, listig skurk som själv vill flytta till Marbella och smutta paraplydrinkar med Filippa redan när han är 50 på bekostnad av vanliga knegare som kommer att få slita sig in i döden på hemtjänsten, verkstaden, fabriken, skolan, sjukhuset. Reinfeldt har hånats som en högerextremist som vill att hederligt folk ska jobba ihjäl sig.

Men den som har en någorlunda fungerande hjärna och läste intervjun med Reinfeldt i DN förstod snabbt att det här förslaget öppnar för att man, om man vill och orkar, ska kunna jobba tills man är 75 år.

Han beskrev ett problem, vi blir friskare och äldre än någonsin tidigare i svensk historia. Vartannat barn som föds nu förväntas leva tills det är 100 år. Hur skulle det se ut om hälften av alla svenskar var pensionärer i 35 år? Låg och softade friska och pigga och lediga?

Helt overkligt. Klart man inte kan förvänta sig en rimlig pension vid ett sådant scenario, om man inte höjer skatten så det står härliga till. Han presenterade också en tänkbar lösning på problemet.

Han sa aldrig något om tvång. Om att höjd pensionsålder skulle bli allmän lag. Han öppnade för en individuell pensionsålder, och det säger ju sig självt att de som har jobbat med det allra tyngsta, det skitigaste, hårdaste och mest utmattande måste få gå i pension vid 65, eller ombilda sig och göra något lugnare senare delen av arbetslivet.

Däremot borde Reinfeldt tänka på det faktum att den urholkning av lönesättning och anställningsvillkor som sker i dagens blåa Sverige inte direkt skapar förutsättningar för fortsatt friska pensionärer. Snarare utbrända och slitna.

Vill han göra slag i saken och på riktigt höja pensionsåldern så måste han höja lönerna, införa 35-timmarsvecka och se till att folk upplever att de har ett inflytande över sin arbetssituation.

Följ ämnen i artikeln