Chris får berätta samma berättelse tusen gånger

För vilken gång i ordningen står han där med samma milda sorgsna leende, samma fruktansvärda berättelse?

Femhundrade? Tusende?

Det är ännu en dag i nöjesfabriken. Den amerikanske sångaren Chris Medina försöker variera sina intervjusvar, fastän frågorna nästan alltid är samma. I den mån de ens är frågor. Chris Medina vet vad medierna vill höra, och de vet att han ska berätta, det finns en outtalad överenskommelse, och därför brukar programledarna inte behöva säga mer än:

”Hur var det nu, Chris, din fästmö...”

För mindre än ett år sedan stod Chris Medina i kön till en talangtävling. Tevebolaget snappade genast upp att den talangfulle sångaren hade en rörande bakgrund, hans fästmö hade råkat ut för en bilolycka.

Och i samband med hans audition visades ett litet inslag om den nu hjärnskadade flickvännen Juliana, och sångaren som lovat att stanna vid hennes sida.

Kort därefter hade några låtskrivare, på uppdrag av ett skivbolag, paketerat berättelsen till hitlåten ”What are words”. Chris Medina erbjöds en musikkarriär. Och dagen efter att han lämnat talangtävlingen fanns skivan i butikerna.

Världen väntade.

Frågan är om han redan då visste. Om han förstod innebörden av kändisskapets osynliga kontrakt: du får bli popstjärna, mot att du tusen gånger om berättar historien om hur du stannat hos din hjärnskadade fästmö.

Och ett år senare turnerar Chris Medina och hans rörande berättelse fortfarande runt jorden.

Häromveckan uppträdde han i ”Idol”. Därefter i ett köpcentrum i Sundsvall.

I onsdags talade han ut i ”Nyhetsmorgon”. Och sedan ett julprogram från Liseberg med Lotta Engberg.

”Hur var det nu, Chris, din fästmö...”

Inte sällan brukar intervjuerna ackompanjeras av en kornig hemvideofilm från tiden före olyckan. Chris Medina står på knä och friar till flickvännen.

Och jag önskar att någon, så försynt som möjligt, kunde fråga hur hans syn på den där hemvideon har förändrats med tiden, sedan den blivit hela världens egendom. Eller orden han sjunger till sin hjärnskadade flickvän varje kväll – hur många gånger tål de att upprepas innan de blir rutin?

Vad händer egentligen med en människa som varje dag förväntas reducera sitt livs viktigaste händelse till två eller tre välrepeterade fraser?

Men det frågar ingen, för alla vet redan vilket svar de vill ha av Chris Medina.

Följ ämnen i artikeln