Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

Hela Donken är som ett labb för beteendevetare

Vi hade lite bråttom, på väg i hyrbil, men man måste ju äta. När man sitter hemma och tänker på hur dagen i hyrbil i en pittoresk del av riket ska avlöpa, dyker det alltid upp ett gemytligt litet värdshus i det tänkta hungerögonblicket. Något med sotiga takbjälkar, ­spröjsade fönster och frejdig, rundlagd ägare.

Det blev Donken.

Det var inte i går jag käkade burgare på McDonalds. Jag försökte göra det när vi passerade genom Tyskland i somras. Det gick inte, för den outsägligt vänlige föreståndaren – man skulle kunna kalla honom smilfink – lyssnade artigt på vår beställning, noterade den och meddelade sedan att panget i fråga inte tog kort. Endast kontanter dög.

Ååjrrrå, som valutan heter i Niedersachsen.

Det är outsägligt förnedrande att kapitulera, överge alla krav på estetik och äkthet, masa sig in i den brutalstandardiserade matfabrikens opersonligt gränslösa gästfrihet och … bli nekad servering. I Tyskland.

I utkanten av Ystad dök maten upp så snabbt att man var osäker på om man hunnit beställa den. De trimmade elittrupperna bakom disken hade kanske blivit ett med så många marknadsundersökningar från hambur­ger­akademien, att de träffade rätt ändå.

Minns ni hur rött och brandgult allt brukade vara på Donken? Det påstods att färgskalan var särskilt vald för att höja pulsen på klientelet. Det skulle inte finnas några idisslande betongarslen som långsatt på McDonalds.

Men nu var det mycket lugnt grön t och fräsch-vitt. Det fanns inga av - skilda hörn. Ljuset flödade in och alla kunde se alla, från varje plats i rummet. Som en kantin för hubotar.

Det fanns också ett sopsorteringssystem med så många olika runda, ovala och kvadratiska hål att passa rätt sorts skräp i, att det kändes som att genomgå ett skolmognadstest.

Det var det som satte mig på spåret.

Om ni har varit på Donken nyligen, tycker ni inte att personalen verkar lite väl alert? Framstår den inte rent av som gravt överkvalificerad? Och när ni klev ut ur flottyrbouqueten, hade ni också den obestämbara känslan av att vara vita små möss?

Det sägs att McDonalds formgivit sina restauranger utifrån beprövad beteendevetenskap.

Jag tror tvärtom: hela koncernen är ett laboratorium för beteendevetare, maskerade till ”restarang ­ biträden”.

Incidenten i Tyskland var antagligen en undersökning beställd av EU, för att lista ut hur arga grekerna kommer att bli när Tyskland säger upp krediten.

Vad de ville ha reda på i Ystad har jag inte listat ut ännu.

Veckans fakta

Den förste amerikanske presidenten George Washingtons löständer var inte alls gjorda av trä. De var mesta-dels gjorda av elfenben från flodhäst och elefant. I övrigt bestod de av tänder från häst, åsna och människa.

Veckans byggnad

Ludvika stadshus. Ritat av stadsarkitekt Cyrillus ­Johansson 1934. Johansson ritade även, bland annat, Värmlands museum i Karlstad, Årstabron och Centrumhuset i korsningen Kungsgatan/Sveavägen i Stockholm. I de kaklade medaljongerna i tegelpelarna vid entrén till Ludvika stadshus kan en hundsiluett urskiljas, till minne av bygglagets maskot, hunden Stella.

Följ ämnen i artikeln