Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ludvig, Love

Svårt att tolka svaren som annat än ett nej

Uppdaterad 2014-08-17 | Publicerad 2014-08-16

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Att Göran Persson skulle vilja komma tillbaka till politiken faller på sin egen orimlighet.

Men konstiga saker har ju hänt förr och kan hända igen.

2006 återvände förre moderatledaren och statsministern Carl Bildt (M) till inrikespolitiken. Han blev sin efterträdare Fredrik Reinfeldts utrikesminister.

Det var oväntat och jag trodde inte på de uppgifterna heller. Men jag fick fel.

Nu hävdar Ekot att Stefan Löfven, om han blir statsminister, tänker fråga sin företrädare Göran Persson om han vill bli utrikesminister. Löfven kallar uppgiften ett magplask och Persson slår ifrån sig.

Hur sannolikt är det att Göran Persson skulle få frågan om han vill bli utrikesminister i en Löfvenministär?

Högst osannolikt. Göran Persson har ett nytt liv som konsult, bonde med 87 kor och stor gård i Sörmland. Dessutom har han fyllt 65 år. När Carl Bildt återvände till regeringen var han 57.

Lägg till det att Persson gjort stora investeringar i sin gård. Det är inte säkert att en utrikesministerlön på 124 000 i månaden räcker till räntor och amorteringar. Ett statsråd får inte ha extraknäck.

Vad skulle det till för att Göran Persson skulle acceptera ett erbjudande om att bli statsråd?

Väldigt mycket, är det korta svaret. Det lite längre är en statligt betald förvaltare av gården Torp. Att vara minister är inget 9 till 17-jobb, att sköta en hel gård med skog och en massa kor är svårt, för att inte säga omöjligt, att kombinera med ett ministerjobb.

Men Fälldin kunde ju?

Jo, men det var i en helt annan tid och dessutom hade han får som är något mer lättskötta.

Hur ska man tolka Persson svar?

Han skojar som vanligt, nu med att travestera Kvinnaböske, ”Får man ta korna med sig in på , nu med H? Om man inte får det vill inte jag heller dit. Så enkelt är det.” Han säger också ”Jag har gjort mitt”. Det är svårt att se svaren som annat än ett bestämt nej.

Ekot försvarar sin publicering, varför då?

För att de tror på den. Men sådana här uppgifter är alltid vanskliga att gå ut med om man inte fått dem från hästens egen mun, i det här fallet Stefan Löfven. Och så verkar ju inte vara fallet.

ANS

Följ ämnen i artikeln