Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

Sossarna måste tvätta byken i Botkyrka

Annars verkar de löjliga

Kommunalrådet Ebba Östlin kan vara en maktfullkomlig ragata.

Eller offer för en komplott där illvilliga partikamrater tar hjälp av kriminella för att bli av med henne.

Oavsett vilket måste Socialdemokraterna och Magdalena Andersson snarast reda ut vad som hänt i Botkyrka. Inte minst för att slippa verka löjliga.

Den 28 januari röstades Ebba Östlin, kommunalråd i Botkyrka sedan 2015, bort som Socialdemokraternas gruppledare. Det innebar att hon förlorade basen för det betydligt intressantare uppdraget som kommunstyrelsens ordförande i Sveriges 24:e största kommun.

Det här skulle under normala förhållanden tilldra sig ett marginellt intresse. Men inte nu.

Det beror på att det förekommer uppgifter om att nya medlemmar intensivraggats under slutet av förra året för att kunna delta i förtroendeomröstningen. En del av dem skulle vara kriminella.

Det skulle i sin tur bero på att Östlin medverkat till att stänga ett antal fritidsgårdar i kommunen. De drevs i ABF:s regi och skulle på olika sätt vara tillåtande till kriminella aktiviteter.

Det är det här, misstankarna om att kriminella tagit över beslutsfattandet i Botkyrkas och Sveriges största parti som är förklaringen till det stora intresset.

Jens Sjöström, socialdemokraternas ordförande i Botkyrka utanför partiets expedition i kommunen.

 

Sverige har redan stora problem med organiserad brottslighet. Vi ligger i topp när det gäller dödligt skjutvapenvåld. Antalet unga mördare ökar med förfärande hastighet.

Men har de kriminella också förmåga att ta över beslutsfattandet i kommuner vars agerande de inte gillar? Det vore mer än förfärligt.

Därför måste Socialdemokraterna snarast gå till botten med dessa uppgifter. Det duger inte att som partisekreterare Tobias Baudin (S) be om tips och sedan konstatera att de bara har fått ett enda tips om en kriminell på medlemsmötet.

Det är för lamt. För dåligt. Rimmar mycket illa med det som Magdalena Andersson lovade ett otal gånger under valrörelsen. Nämligen att vända på varje sten i kampen med att få bukt med den organiserade brottsligheten.

Hon borde vara vansinnig just nu. Men var är hon? Inte i diskussionen om vad som egentligen hänt i Botkyrka i alla fall.

Om uppståndelsen däremot beror på det som vissa anklagar Ebba Östlin för, en despotisk, maktfullkomlig ledarstil äger det visserligen också sitt intresse. Men i betydligt lägre grad. Sådana personer finns lite här och var.

 

Ett faktum som talar för att det kan ligga en del i dessa anklagelser är att Ebba Östlin vägrar att avgå som kommunalråd. Två veckor har gått sedan den för henne förödande omröstningen, ingenting har hänt. Östlin uppbär fortfarande lön, enligt Sveriges radio. Och när Aftonbladet under fredagsmorgonen kontaktade kommunens registratorer kunde de ännu inte se att Östlin inkommit med en avskedsansökan.

Formalisterna säger att kan hon visst kan sitta kvar. Det är inte primärt S i Botkyrka som utser henne till kommunalråd utan förtroendevalda i kommunen. Jo, men hennes medlemmar saknar förtroende för henne. Och det finns en vice ordförande i kommunstyrelsen, Gabriel Melki (S), som kan hoppa in tills en ny ordförande är vald.

 

Ett annat faktum som också tyder på att Östlin inte tänker följa utslaget av förtroendeomröstningen är att hon ska sitta som ordförande på nästa möte i kommunstyrelsen. Kallelsen skickades ut i onsdags, 12 dagar efter medlemsmötet.

Men det är inte uppgifterna om Ebba Östlins ledarstil som är det verkligt uppseendeväckande i den här historien. Utan dem om kriminellas makt och förmåga att nästla sig in i samhällskroppen.

Det måste Socialdemokraterna snarast gå till botten med. Dels för att inte framstå som löjliga (vända på varje sten) . Utan framför allt för att det är viktigt att ta reda på hur det ligger till.

Ebba Östlin (S), röstades bort som kommunstyrelsens ordförande av en majoritet av medlemmarna inom Socialdemokraterna i Botkyrka.

Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Demoskops undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällsfrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.