Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

Lockelsen med att tala i klichémoduler

Somt och visst går på slentrian vad gäller de spydigheter som kallas politikerförakt. Ribban för vad som är rimligt och passabelt ligger så lågt att en genomsnittlig mellanstadieelev kan saxa över den en kulen idrottsdag.

Man kan förstå att det skapar förstämning. För det finns förstås förtroendevalda därute som ägnar sin fritid åt att plöja igenom byggnadsnämndens alla handlingar, utan att få egentlig ersättning för det. Jag antar i alla fall att de finns: Folk med plikt- och ansvarskänsla. Kanske inte med en brinnande övertygelse om vikten av folkstyre - det är svårt att brinna under ett helt kommunalt nämndsammanträde - men åtminstone med en varm tro på densamma.

Det är vackert så. Å andra sidan.
Jag leker med tanken att ägna hösten åt ett experiment. Jag fick idén efter att inom loppet av ett par dagar ha hört Gunilla Carlsson, den avgångna ministern, Erik Ullenhag, den ännu inte avgångne ministern, Anders Borg, den evige ministern, och Magdalena Andersson, den ännu inte tillträdda ministern, använda samma uttryck:

”Jag har varit väldigt tydlig med...”

Vad betyder det? Något mer än att de har pressekreterare som har samma konsulter? Jag vet ärligt talat inte. Men det gav mig idén till mitt experiment: att i ett halvår aldrig säga något som inte kunde ha sagts av en politiker.

På restaurang. Kyparen: ”Vad kan vi fresta med?” Jag: ”Jag har varit väldigt tydlig med att köttbullar med lingonsylt har mitt stöd.”

På Ica. Kassörskan: ”Var det bra så?” Jag: ”Jag har varit väldigt tydlig med att jag för närvarande inte kan utvidga mina åtaganden.”

På julafton. Tomten: ”Finns det några snälla barn här?” Jag: ”Jag har varit väldigt tydlig med att barnen, som är vår framtid, har varit fullt tillfredsställande med avseende på upp­förande.”

När jag kört vilse. Min fru: ”Kan vi inte fråga henne där borta?” Jag: ”Jag har varit väldigt tydlig med att jag är väl orienterad i området.”
Det finns en lockelse i att driva sin omgivning till vansinne genom att ­tala på det där sättet. Att aldrig säga något som klingar äkta. Att alltid tala i färdiga klichémoduler, för att undvika risken att uttrycka en tanke som kunde leda någon annanstans. Att ­bara tala i återvändsgränder.

Men det finns också något avskräckande, nämligen att omgivningen - grannar, vänner, bekanta, fru och barn - är klok nog att dra sig undan, innan den blir vansinnig.

Och så står man där, övergiven. Är det möjligen det de menar med politikerförakt?

Dagens fakta

Helium är universums näst vanligaste grundämne (väte är vanligast), men är ovanligt på jorden. Endast en 186 000-del av jordens atmosfär består av helium.

Dagens byggnad

Amerikanska akademien i Rom, vars huvudbyggnad uppfördes 1913, ritades av arkitektfirman McKim, Mead and White i nyklassisk stil, inspirerad av renässansen. Byggnaden har en innergård och i källaren finns rester av kejsar Trajanus akvedukt.

Följ ämnen i artikeln