Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

Hjälpte prostituerade och fattiga – nu får hon ge namn åt lyxkliniken

”Skulle inte gillat tanken på en sådan vårdcentral”

Enligt privata vårdbolaget Hedda Care är dörrarna öppna ”för alla som behöver hjälp”. Men det sticker i ögonen att de utnyttjar Hedda Anderssons namn, när dörrarna i själva verken är igenbommade för de flesta kvinnor.

En appläkare, en deckardrottning och en pr-entreprenör ligger bakom den omdiskuterade nya lyxvårdkliniken, som ska hjälpa Östermalmsbor i nöd.

Men Camilla Läckbergs ambitioner att bli Humlegårdens Florence Nightingale hade nog inte väckt lika stor uppmärksamhet om hennes vårdbolag inte var uppkallat efter just pionjären Hedda Andersson, en av Sveriges första kvinnliga läkare 1892.

Hon som särskilt tog sig an syfilissmittade prostituerade, tidigt ägnade sig åt sexualupplysning, specialiserade sig på gynekologi och till och med inkvarterade barn med svårigheter i sitt eget hem. Än idag en förebild för kvinnliga läkare som slåss mot könsnormer när det gäller karriär och löner, eller för att uppvärdera kvinnosjukdomar.

Därför sticker det i ögonen när Hedda Andersson plötsligt får ett annat eftermäle av det extremt konsultklingande vårdbolaget ”Hedda care”. På hemsidan lyfts Hedda Anderssons 1800-talsporträtt fram bredvid en amerikansk självhjälpsbok och en prislista där ett gynbesök kan kosta över 2000 kronor.

Enligt Ann-Sofie Ohlander, professor emerita i historia, gav Hedda Andersson dessutom kvinnor radikala råd om preventivmedel. Något som efter 1910 var förbjudet och kunde ge fängelse. 

– De första kvinnliga läkarna var solidariska med prostituerade och riktade sig till alla samhällsklasser. Jag tror inte att de skulle gillat tanken på en sådan vårdcentral överhuvudtaget, säger historieprofessor Ann-Sofie Ohlander över telefon. 

I hennes text om Hedda Andersson i Svenskt kvinnobiografiskt lexikon kan man läsa att Hedda även var sekreterare i Föreningen för sjukvård i fattiga hem, en välgörenhetsorganisation som gav gratis sjukvård för Stockholms arma fattigkvarter.

Om man får tro Läckberg & c:o är det väl snarare Östermalmskvinnor med privata sjukförsäkringar, som lider mest idag.