Trumps förtida julklapp till Erdogan
Donald Trump försöker sälja in vapenvilan med Turkiet som en stor framgång för hans egen diplomati.
I själva verket har han gett president Erdogan en förtida julklapp. Han kunde inte ha önskat sig mer.
Kurderna är än en gång de stora förlorarna.
Trump vill gärna få det att framstå som att Turkiets president Recep Tayyip Erdogan kröp till korset när Trump vred om armen på honom. Trump hotade med att förstöra Turkiets ekonomi och skickade sina torpeder vicepresident Mike Pence och utrikesminister Mike Pompeo för att läsa lusen av Erdogan sedan han invaderat norra Syrien.
Visserligen hade Trump gett honom klartecken men när den amerikanske presidenten fick stenhård kritik på hemmaplan kände han sig tvungen att ingripa för att försöka stoppa Turkiets offensiv i grannlandet.
Vapenvilan gör att Trump på hemmaplan kan presentera det som att han satt stopp för krigshandlingarna trots att det var hans beslut att dra tillbaka de amerikanska soldaterna som fick Turkiet att anfalla.
Tittar man på vad vapenvilan innebär är det svårt att se det som annat än en enorm framgång för Erdogan. Särskilt som Trump dessutom anammat Turkiets retorik om kurderna som "terrorister".
Behöver inte kriga
Turkiet går med på att ställa in krigshandlingarna under fem dagar men i gengäld har de syriskkurdiska YPG-styrkorna gått med på att dra sig tillbaka från den turkiska gränsen. Det innebär att Erdogan får den buffertzon på 30–35 kilometer inne i norra Syrien som hans invasion syftade till att åstadkomma.
Erdogan får vad han vill utan att behöva fortsätta kriga. Förutsatt att vapenvilan genomförs så som det är tänkt.
Dessutom ställer USA omedelbart in alla sanktioner som man nyss införde mot Turkiet. Det ekonomiska hotet mot landet är avvärjt.
Erdogan har fått allt han kunde önska sig av den förtida jultomten från Vita huset.
Den amerikanske presidenten har än en gång visat upp för världen hur lättvindigt han sviker viktiga allierade. Först gav han Turkiet grönt ljus att attackera de syriska kurderna som han tidigare hyllat som en viktig allierad i USA:s och västvärldens kamp för att krossa Islamiska statens kalifat. Nu har han som en del av sin deal med Erdogan tvingat YPG att ge upp delar av det territorium man tidigare behärskat.
Större förändring
Detta efter att kurderna först bjudit in den syriske diktatorn Bashar al-Assad trupper att ge dem skydd mot Turkiet och därmed ge en stor geopolitisk seger till Assad, Rysslands Putin och Irans ayatollor.
Men Trump verkar nöjd.
Han kan peka på att han gjort precis vad han lovade i valrörelsen, att ta hem amerikanska trupper från "onödiga och ändlösa" krig runtom i världen. Även om han får hård kritik av allierade i det republikanska partiet som annars brukar stötta honom räknar Trump med att kärnväljarna ändå gillar det han gör.
Det vi ser nu är sannolikt del i en större förändring där USA i allt större utsträckning drar sig bort från Mellanöstern. Trenden startade redan under president Obama som lät Frankrike och Storbritannien stå för ledarrollen när Nato ingrep mot Libyens diktator Muammar Gaddafi.
Andra allierade kan offras
Här är det flera faktorer som spelar in.
Oljan i Mellanöstern är inte längre lika strategiskt viktig för USA som i dag är en av världens största oljeproducenter och till stor del klarar sig på egen hand.
President Trump står för en isolationistisk utrikespolitik där det bara är USA:s intressen (och hans egna) som räknas. Hans enda verkliga intresse i Mellanöstern verkar vara att störta regimen i Iran och stötta Israel. Men om det innebär att USA blir indraget i blodiga krig tappar han intresset.
En dryg månad har gått sedan saudiska oljeanläggningar attackerades i en militär drönarattack som av allt att döma bär Irans signatur. Trots det har Trump ännu inte svarat. Han vill inte starta ett krig mot Iran med bara ett år kvar till presidentvalet.
Så även nära allierade som Saudiarabien och Israel får passa sig.
Kanske är Trump i ett visst läge beredd att överge dem precis som han övergav kurderna.
PODD Invasionen i Syrien - vad händer efter vapenvilan?
I nyhetspodden Aftonbladet Daily djupdyker vi i Turkiets invasion av Syrien - vi pratar dels med Erik Wiman, Aftonbladets reporter på plats vid gränsen mot Syrien, och dels pratar vi med Nivette Dawod, utrikesreporter, som reder ut den senaste veckans händelser. Vad händer när Turkiet och USA beslutat om vapenvila, och hur påverkar det dom hundratusentals människor som flytt från norra Syrien?