Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Tobias, Tim

Så blev TikTok storpolitik

Numera verkar allting kunna bli storpolitik. Till och med en oförarglig nöjesapp.

Indien har redan förbjudit populära TikTok. USA med flera hotar att göra det.

Appen har blivit en spelbricka i konflikten mellan Kina och västvärlden.

För en tid sedan blev jag utsatt för ett practical joke av min dotter och hennes pojkvän. Dottern ropade från övervåningen att det rinner vatten på golvet. Jag kastar mig oroligt uppför trappan och blir filmad av pojkvännen som sedan klipper ihop en rolig video med min överraskade reaktion och lägger ut till allmän beskådan.

Det var min introduktion till ungdomsappen TikTok. Tämligen oförargligt kan det tyckas. Men det finns tydligen saker som döljer sig bakom denna nöjesapp som borde få oss alla att känna oro.

Appen har utvecklats och ägs av det kinesiska företaget ByteDance, grundat av den kinesiske miljardären Zhang Yiming, och har på kort tid utmanat traditionella techjättar som Twitter. Den uppges ha laddats ner två miljarder gånger.

Affärsidén är precis som med många andra sociala medier att locka användarna att dela med sig av sina data samtidigt som de underhåller sig själva med i det här fallet hemgjorda videosnuttar på max 60 sekunder. Denna data går sedan att använda för att bland annat skräddarsy reklambudskap.

Men nu hävdar teknikexperter att användarna ovetandes också delar med sig även av annan känslig information som bland annat skulle kunna användas för ansiktsigenkänning och liknande. Att appen i praktiken fungerar som ett spionverktyg.

Bakom en stor del av oron ligger att det handlar om en kinesisk app. Företaget hävdar visserligen att appen är helt skild från Kina. All data lagras i Singapore och USA. Ingen data förs över till Kina.

Installera bakdörrar

– Kinas regering har aldrig bett oss att dela med oss av vår data och vi skulle aldrig göra det, säger företaget i ett uttalande.

Men dessa försäkringar har inte satt stopp för omvärldens oro. Lika lite som det kinesiska telekombolaget Huaweis försäkringar om att man aldrig skulle installera några bakdörrar som den kinesiska regeringen kunde utnyttja för att få fram känslig information om exempelvis ett lands elförsörjning som ska styras av framtidens 5G-nät.

I botten för oron finns en lag som tvingar kinesiska företag och individer att samarbeta med den kinesiska säkerhetstjänsten oavsett geografiska gränser.

Det är väldigt svårt att veta ifall Tik Tok delar med sig av känslig information till det kinesiska kommunistpartiet. Några bevis för det finns inte. Men i dagens klimat av misstro mellan Kina och västvärlden så räcker det med att möjligheten finns för att skapa oro. Precis som med Huawei.

Donald Trump och USA:s utrikesminister Mike Pompeo hintade om att de ville förbjuda TikTok i USA.

Misstankarna mot TikTok dök upp redan under förra året. I Kaliforniens stämdes företaget i en grupptalan.

Att anklagelserna nu fått förnyad kraft beror säkert på hur Kina den senaste tiden agerat för att få stopp på demokratidemonstrationerna i Hongkong. Med en ny säkerhetslag har Kina i praktiken upphävt det avtal man skrev under med britterna 1997 om att låta Hongkong få behålla sina friheter i åtminstone 50 år.

Hämnd för corona

Att Kina så enkelt och snabbt gjort slut på friheten i Hongkong har chockat världen och öppnat ögonen på många som inser hur Kina är beredd att ta till vilka metoder som helst för att stärka sin ställning i världen. Där kommer högteknologin med kinesiska appar in.

Självklart spelar även USA handelskrig med Kina in. Det är ingen slump att den amerikanske utrikesminister Mike Pompeo häromdagen hintade att TikTok kunde förbjudas i USA för att någon dag senare följas av att Trump medgav "att vi funderar på saken". Han stack inte under stol med att det kunde ses som en hämnd för att Kina inte hindrade spridningen av coronaviruset.

Att förbjuda TikTok kan vara lika mycket av politisk markering som genuin rädsla för att Kina bakvägen försöker få tag på känslig information. Just nu är misstron mellan väst och Kina så stor att det är svårt att se hur någon form av förtroende ska kunna återskapas.

Kombinationen av den maktfullkomlige Xi Jinping som ledare för Kina och den oberäknelige Donald Trump för USA har varit mycket olycklig trots att de två bedyrar sin vänskap.

Det är dock inte bara västvärlden som ogillar TikTok. Indien förbjöd nyligen den ihop med 58 andra kinesiska appar. Det var efter att kinesiska och indiska trupper drabbat samman vid ländernas gräns i Himalaya och minst 20 indiska soldater dödades.

Även om Indiens officiella skäl anges vara att TikTok och de övriga apparna utgör en säkerhetsrisk så kan man definitivt betrakta förbudet mer som en politisk markering än en rädsla för spioneri.