Därför går det så uselt för Miljöpartiet
Guldläge – men bottensiffror för de gröna
Det borde gå hur bra som helst för Miljöpartiet.
Det gör det inte. Det går uselt.
Det beror på att de gör fel. En massa fel.
Miljöpartiet inleder sin valkongress på fredag. Spikar politiken som ska ge dem framgång – hoppas de.
Förutsättningarna för att det skulle gå bra för Miljöpartiet är många. Vi är mitt uppe i en global klimatkris som redan påverkar 85 procent av jordens yta.
Väljarna tycker att klimat och miljö är en av de allra viktigaste politiska frågorna. De tycker dessutom att Miljöpartiet har en bra klimatpolitik. 18 procent tycker till och med att den är bäst.
Till det ska läggas att de gröna sitter på den yttersta makten, i regeringen. De behöver inte bara prata, de kan göra.
Det borde alltså gå bra för de gröna. Skitbra.
Men det gör det inte. Det går dåligt. Uselt skulle man kunna säga.
Enligt den senaste väljarbarometern från Aftonbladet/Demoskop skulle bara tre procent av väljarna lägga sin röst på de gröna om det vore val i dag. Det är den sämsta siffran på 16 år och skulle, om den var ett valresultat, tvinga Miljöpartiet att för andra gången lämna riksdagen på grund av sviktande väljarstöd. Förra gången var 1991.
Det borde alltså vara guldläge för Miljöpartiet. Men är det inte. Skälen är flera.
1. Svikare. Miljöpartiet håller såklart inte med om att de sviker sina ideal. Men den första tiden som regeringsparti fick de ändå överge löftena om att stänga Bromma flygplats och stoppa bygget av Förbifart Stockholm. Vissa uppfattar dem som svikare. Ett parti som håller flaggan högt – men viker sig för övermakten. Det kan var en orättvis slutsats. Men icke desto mindre en som åtskilliga dragit.
På senare tid har de medverkat till en tillfällig lagändring som garanterar driften av Cementas fabrik på Gotland trots att de fått nej från Mark- och miljööverdomstolen.
Miljöpartisterna framhäller att de gjort andra viktiga saker för klimatet, bland annat fått ett klimatpolitiskt ramverk på plats. Det är inte ett argument som får hjärtat att klappa.
2. Spretar. Miljöpartiet har en juvel – det är deras miljöengagemang. Men partiet envisas med att hävda att de vill bredda sitt budskap. Ibland handlar det om migration, ibland om skolan, just nu välfärdsfrågor.
Men vad är det för fel på att vara ett enfrågeparti? Inget om man är så litet som Miljöpartiet, som aldrig lyckats samla fler än 7,3 procent av väljarna. Det var 2020. I dag är de riksdagens minsta parti med 4,4 procent av väljarkåren bakom sig.
3. Ledarkris. Miljöpartiet har inte haft en samspelt ledarduo sedan Maria Wetterstrand och Peter Eriksson slutade 2011.
Sedan MP klev in i regeringen för sju år sedan har de haft sammanlagt fem språkrör, två manliga och tre kvinnliga. Men man har inte haft känslan av att de är ett kraftcentrum för Miljöpartiet. Det har man inte nu heller med duon Per Bolund, klimatminister och vice statsminister, och Märta Stenevi, bostadsminister.
Förtroendet för språkrören är lågt. Endast 15 respektive 16 procent av väljarna har stort eller mycket stort förtroende för Bolund och Stenevi. Bara Nyamko Sabuni (L) ligger sämre till enligt Aftonbladet/Demoskop.
4. Extremister. Rätt eller fel, men många uppfattar att de gröna är extrema och vill förändra samhället radikalt.
Den bilden har förstärkts. 2014 toppade MP tillsammans med L listan över partier som väljarna tyckte var ”näst bäst”.
Nu ligger de näst sist på samma lista. Bara sex procent tycker att MP är näst bäst. Utrymmet för överraskande väljarframgångar är alltså starkt begränsat.
I SVT:s partiledardebatt i söndags kallade Per Bolund SD-ledaren Jimmie Åkesson för ”blåbrun”.
Avsikten var uppenbar, Åkesson skulle framstå som avskräckande. I stället var det SD-ledaren som fick sympatierna i en våg av reaktioner på sociala medier.
Det är inte mycket som går Miljöpartiets väg just nu. Trots att de egentligen har ett guldläge.
Här kan du lyssna på senaste avsnittet:
Gå med i vår opinionspanel
Vill du vara med och svara på Demoskops undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällsfrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.