Mordet på Troy Davis får mig att skämmas

I går natt dödades den 42-åriga amerikanen Troy Davis. Jag vägrar att använda ordet avrättades eftersom det på ett så äckligt sätt neutraliserar vad det egentligen handlar om: ett lika kallblodigt mord som det Troy Davis på högst oklara grunder själv var dömd för.

Troy Davis.

Troy Davis spändes fast på en brits, fick en kanyl fäst i armen och slutligen sprutades en dödlig cocktail av kemikalier rakt in i blodet efter det att han sagt sina sista ord riktade till den mördade polismannens familj: ”Jag är ledsen att ni förlorade en son, en far, en bror. Men det var inte jag som gjorde det. Jag är oskyldig”. 05.08 natten till i torsdags konstaterades han död.

Trots att det inte fanns några tekniska bevis som kopplade Troy Davis till det mord som han 19 år gammal utanför en hamburgerrestaurang i Savannah påstås ha begått. Trots att sju av nio huvudvittnen har tagit tillbaka sina berättelser. Trots att ett av de två vittnen som fortsatte att peka ut Davis samtidigt pekades ut av andra som den verkliga mördaren. Trots att Davis begärt att få göra ett test med lögndetektor för att styrka sin oskuld. Trots massiva internationella protester, demonstrationer och vädjanden från före detta presidenten Jimmy Carter, EU och påven.
 

Att mordet på Troy Davis helt iskallt fick genomföras får mig att känna ett massivt äckel mot mänskligheten.

Jag skäms över att vara människa. Vill helst gå långt in i en skog och undvika civilisationen för all evig framtid.

Jag får kväljningar av det faktum att USA, som påstår sig vara själva sinnebilden av ett demokratiskt samhälle, fortsätter att godtyckligt mörda sina egna till höger och vänster.

Sedan 1977 har nämligen 130 personer blivit släppta ur amerikanska dödsceller på grund av felaktiga domar. Då undrar man ju följaktligen hur många oskyldiga som fått sätta livet till. Jag tror att Troy Davis var en var dem.

Dödstraffet är ett ytterst grymt och omänskligt straff som medför stort psykiskt lidande i samma klass som tortyr från det att domen avkunnas fram till avrättningen.
 

Dödsstraffet är dessutom helt overksamt i avskräckande syfte, det har hur många seriösa studier som helst visat.

En gammal medeltida rest av grymhet som inte på något sätt hör hemma i en modern civiliserad, demokratisk och human värld.

Rätten till liv är absolut okränkbar.

Följ ämnen i artikeln