Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ragnar, Ragna

Reinfeldt firar jämnt - hur länge orkar han?

Han har redan skrivit in sig i den svenska politiska historien. Om drygt en vecka firar Fredrik Reinfeldt (M) tio år som partiledare.

Har han kraften att vinna ett val till?

På torsdag inledningstalar Fredrik Reinfeldt på Moderaternas stämma i Norr­köping. Fredagen därpå f­irar han tioårsjubileum som partiledare.

Reinfeldt har redan skrivit in sig i den svenska poli­tiska historien. Han är, med sina sju år som statsminister, den borgerliga politiker som sammanhängande suttit längst vid ­makten sedan 1900. Tvåan, högermannen Arvid Lindman, var stats­minister i fem år från 1906.

Reinfeldt har också nära nog ­fördubblat sitt partis röstetal. Från 15,2 när han tog över till 30,1 procent i senaste riksdagsvalet.

Dessutom har han radikalt påverkat den svenska samhällsdebatten. Utanförskap är en del av vårt vardagsspråk. Få ifrågasätter ­värdet av att fler jobbar mer, arbetslinjen har varit normerande.

Mindre uppskattade är försämringarna av a-kassan och sjukförsäkringen, piskorna i den moderata versionen av lutherism.

Men har Fredrik Rein­­feldt orken och kraften att vinna ett val till?

Det som talar emot är att åren vid makten sliter. Det är svårt att regera landet och samtidigt förnya sig ideo­logiskt. Men väljarna vill veta hur det ska bli, ­inte hur det har varit.

I modern tid har dessutom få regeringar överlevt sitt tre­dje val. För det har krävts nationella trauman som mordet på Olof Palme eller internationella katastrofer som terrordåden 11 sept­ember.

En tredje tung ryggsäck för Reinfeldt är allianskamraterna. Alla måste hanka sig kvar i riksdagen för att han ska kunna fortsätta som stats­minister. Men klarar de det?

Lägg till det att Stefan Löfven är en svårare motståndare än Mona Sahlin var 2010. När valåret inleddes var hon redan skadeskjuten av sina interna kritiker och sällan har så många vänstermänniskor som då räknat bort en valseger redan på förhand.

Men det finns också det som talar för att Reinfeldt kan vinna ett tredje val. Han är en strateg och taktiker ut i fingerspetsarna som redan nu bestämt var stöten ska sättas in mot Löfven. Det skulle jag vara lite ängslig för om jag var S.

Han är dessutom en vinnarskalle som hatar att förlora. Reinfeldt kom­­mer inte att ge upp innan sista rös­ten är räknad på valnatten.

Dessutom triggar han igång på val, det mär­k­tes redan i SVT:s ­partiledardebatt för en vecka sedan.

De flesta parti­ledare ger upp ­efter ett decen­nium, längre än så orkar inte exempelvis varken ­Göran Persson (S) eller Maud Olofsson (C). Reinfeldt före­faller ha en annan tidräkning.

Han ­kommer inte att ge upp i­nnan sista r­östen är ­räknad på valnatten.

5 saker att hålla koll på i veckan

Viviane Reding.

Det är dags att påverka

EU har inte gjort sig känt för att lyssna. Men i år är det Europeiska året för medborgarna och då vankas andra bullar. På tisdag kan den som vill ta sig till Stockholms stadshus ha en medborgardialog med EU-kommissionens vice ordförande Viviane Reding. Generöst, eller hur?

Stefan Löfven.

Minst sagt avslaget

Partiledardebatt i riksdag­en på onsdag blir en avslag­en tillställning. Bara tio dagar efter SVT:s fartfyllda och tuffa debatt ska partiledarna mötas på nytt, nu enligt riksdagens formella protokoll och utan en av storspelarna, S-ledaren Stefan Löfven som inte har riksdagsplats.

Barack Obama.

Alla håller andan

Om ingen uppgörelse uppnås innan dess väntas USA på torsdag slå i det så kallade budgettaket. Världens största ekonomi ställer i så fall in betalningarna vilket får konsekvenser för hela världs­eko­no­min. Budgetbråket mellan Obama och republikanerna är politik när den är som sämst.

Nyligen upphävt förbud.

Tålmodigt, Turkiet

1987 ansökte Turkiet om att bli medlem i EU, 2005 ­inleddes förhandlingarna. I veckan redogör EU-kom­missionen för förhandlings­läget. Om det omfattar det nyligen upphävda slöjförbudet i offentlig tjänst återstår att se. Kritikerna ser det som ett led i en islamisering.

Kungaparet gästar.

Drottning på plats

Statsbesöken avlöser varandra. Knappt har Portugals president med fru hunnit åka hem förrän det nya nederländska kungaparet Willem-Alexander och Máxima besöker Sverige. De har särskilt bett att få träffa statsminister Fredrik Reinfeldt och uppges vara mycket vetgiriga

Följ ämnen i artikeln