Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

Biden låter som ett eko av George W Bush

President Joe Biden låter som ett eko av sin föregångare George W Bush för 20 år sedan.

Samma hot mot terroristerna. Samma förståeliga rop på hämnd.

Det tragiska är att USA och väst efter denna långa tid är tillbaka på ruta ett med den skillnaden att terroristerna i dag är fler och mer utspridda än de var 2001.

Det var en stukad Joe Biden som talade till det amerikanska folket efter de fruktansvärda terrordåden i Kabul som tillfogade USA de första förlusterna av människoliv i Afghanistan på 18 månader.

Han tittade ofta ner. Hans röst var svag. Kroppsspråket det hos en slagen man.

Tillbakadragandet av trupperna från Afghanistan har utvecklats till hans värsta kris som president. Det amerikanska folket stöttar övervägande Bidens beslut att avsluta USA:s militära närvaro i Afghanistan. Men de gillar inte det kaotiska och förnedrande sätt på vilket det skett.

Det var egentligen bara en gång under sitt tal som Biden utstrålade den kraftfullhet som världens mäktigaste man förväntas visa. Det var när han ropade på hämnd.

– Vi kommer inte att förlåta. Vi kommer att jaga er och döda er.

Det var ungefär så som föregångaren George W Bush formulerade sig efter terrordåden den 11 september 2001. USA skulle utkräva hämnd. Varenda terrorist skulle dödas var i världen de än befann sig. Antingen var man med USA eller emot.

Hans ord var startpunkten för USA:s krig mot terrorismen och invasionen av Afghanistan.

Snart 20 år har gått. USA och Nato har förlorat kriget i Afghanistan. Samma talibaner som lät al-Qaida använda Afghanistan för att planlägga attackerna mot USA är tillbaka vid makten i Kabul.

En stukad Biden lyssnar på en fråga från pressen.

En passande slutpunkt

Terrordåden vid flygplatsen i Kabul där minst 13 amerikanska soldater dödades var en tragisk men passande slutpunkt för det fiasko som kriget utvecklades till.

Inte ens tillbakadragandet kunde ske under ordnade former. Talibanerna tog över innan USA ens slutfört sitt återtåg under för en supermakt förnedrande former.

Det är lätt att förstå Joe Bidens och det amerikanska folkets frustration. Man har en överlägsen militär styrka men kan ändå inte forma världen som man vill eller ens sätta stopp för terroristerna som hotar västvärlden och vill tvinga på oss sin världsbild.

När George W Bush drog igång kriget mot terrorismen hade 19 självmordsbombare precis dödat 3 000 amerikaner i de mest spektakulära terrordåd världen skådat. Men al-Qaida var fortfarande en relativt liten och tämligen okänd terrorgrupp.

Våldsbejakande islamism var inte vida spridd i världen.

20 år senare är läget ett helt annat.

Visserligen lyckades USA efter tio år hitta och döda Usama bin Ladin, al-Qaidas ledare. Man har gripit och dödat ett oändligt antal terrorister, inklusive IS-ledaren al-Baghdadi.

Men man har ändå inte lyckats komma åt grundproblemet.

Antalet islamistiska terrorister i dag är långt större än det var när USA inledde sitt krig mot terrorismen. Hotet har spritt sig till nästan vartenda hörn av världen. Inklusive Europa där grupper av andra generationens invandrare radikaliserats och förvandlats till en trojansk häst.

Bush tillkännager kriget mot terrorismen i ett tal till kongressen i september 2001.

Hotet större idag

USA brutala sätt att föra kriget har verkat i rakt motsatt riktning som det var tänkt. Istället för att skrämma folk från att ansluta sig till terrorgrupper har det inspirerat islamister att göra just det.

Islamiska staten är det främsta exemplet. De utgör ett större hot än talibanerna eftersom de vill sprida sin lära till hela världen. Talibanerna är en rent nationalistisk rörelse.

Nu säger Biden att USA har kapaciteten att fortsätta jaga terrorister i största allmänhet och dem som låg bakom Kabulattackerna i synnerhet med hjälp av andra militära medel än att ha stora styrkor placerade i länder långt bort. Vi talar riktade drönarattacker, kryssningsmissiler, bombflyg och kanske en och annan kommandoattack bakom fiendelinjen.

En sådan krigföring ska minimera förlusten av amerikanska liv.
Men Biden kommer ändå inte att kunna undgå den veritabla stormen av kritik på hemmaplan.

Det var visserligen Donald Trump som skrev på ett fredsavtal med talibanerna 2020 som i praktiken var en ren kapitulation från USA:s sida. Så desperat var han att avsluta kriget och ta hem soldaterna.

Men nu är det Biden som har ansvaret för genomförandet som utvecklats till en säkerhetspolitisk katastrof. Det är han som för alltid kommer att förknippas med ett av de värsta nederlagen i USA:s moderna historia.

Lyckligtvis för honom är det drygt tre år kvar till nästa presidentval. I bästa fall är debaclet i Afghanistan glömt då om Biden nu ställer upp för omval.

I värsta fall öppnar det dörren för Donald Trumps återkomst.

LÄS VIDARE

Biden efter explosionerna vid Kabuls flygplats: "Ni ska betala"