Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Snart valår – då vill inte regeringen vara hjärtlös

Läkarkritiken mot de stentuffa reglerna för svårt sjuka och döende träffade regeringen där den är som mest sårbar.

Hjärtlös vill den inte framstå som. Särskilt inte när valåret är mindre än fyra veckor borta.

Lena Mellin.

I onsdags publicerade sju läkare och en kurator vid Karolinska sjukhusets onkologiklinik en debatt-artikel om att svårt sjuka cancerpatienter tvingas ut på arbetsmarknaden i väntan på döden.

Och det tog dem bara två dagar att åstadkomma en lagändring.

I går kväll kapitulerade regeringen och socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson.

Reträtten gick ultrasnabbt, så hastigt att partierna inte ens var ense om vad som hände. Enligt Husmark Pehrsson ska initiativ till nya, mildare regler tas av riksdagen. Enligt Kristdemokraterna presenterade regeringen dem vid en presskonferens – vilket den inte alls gjorde.

Under mellanperioden, mellan debattartikeln och reträtten, stod det klart att ingen ville ta ansvaret för att svårt cancersjuka tvingas att söka nya jobb.

Husmark Pehrsson ansåg att Försäkringskassan misstolkat lagen. Kassans chef Adriana Lender hävdade att den omänskliga behandlingen beror på att läkarna skriver för dåliga sjukintyg.

Men faktum är att det av lagen om allmän försäkring, den som nu ska ändras, är svårt att förstå annat än att Försäkringskassan ska vara stenhård. Bara ”om det inte finns särskilda skäl mot det” ska kravet på att söka ett annat jobb slopas för den som varit sjukskriven i mer än 180 dagar.

Vilka dessa skäl skulle vara framgår däremot inte. Inte ens riksdagsbeslutet, som togs i juni förra året, ger upplysning om att dödssjuka ska undantas.

Där står att kravet på att skaffa nytt jobb kan slopas om man väntar på operation eller ”enligt vetenskap och beprövad erfarenhet” kommer att kunna gå tillbaka till det gamla jobbet. Det gäller knappast den som är döende.

Debatten om kravet på att även svårt sjuka ska arbeta träffar regeringen mitt i veka livet.

Regeringen får ofta bra betyg, exempelvis för sitt sätt att hantera den ekonomiska krisen. Däremot är kritiken mot de nya tuffare kraven på arbetslösa och sjuka

ofta högljudd och skarp.

Det är inget fel på ambitionen. Sverige behöver jobba mer, inte mindre, för att långsiktigt klara välfärden, framför allt för de allt fler åldringarna. På den punkten är Fredrik Reinfeldt (M) och Mona Sahlin (S) helt överens.

Men ibland har metoderna varit för hårdhänta. Regeringen har tvingats backa flera gånger när det gäller a-kassan. Nu tvingades de ta ett raskt kliv tillbaka även i sjukförsäkringen.

Följ ämnen i artikeln