Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Persson beredd stoppa EU - igen

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2005-12-16

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Sverige skulle få betala för mycket i ny budget

BRYSSEL

Statsminister Göran Persson är beredd att stoppa EU:s budget - igen.

Orsak: Sverige tvingas betala för mycket pengar.

NU Göran Persson kan återigen stoppa EU:s långtidsbudget. Han tycker att Sverige bidrar med för mycket pengar. Här samtalar han med Tysklands nya förbundskansler Angela Merkel.

För ett halvår sedan brakade förhandlingarna om EU:s nya långtidsbudget samman sedan Göran Persson, och fyra andra regeringschefer, lagt in sitt veto. Det kostade Sverige för mycket pengar.

I dag kan föreställningen gå i repris. Med ungefär samma motivering.

I går kväll samlades EU:s stats- och regeringschefer i den fula rådsbyggnaden Justus Lipsus i Bryssel för att för andra gången på sex månader försöka komma överens om EU:s budget för åren 2007 till och med 2013. För svenska skattebetalare handlar det om massor av pengar. Varje år bidrar vi med omkring 13 miljarder kronor till EU:s gemensamma kassa.

Göran Persson anser att Sverige ska dela med sig. Men att det finns gränser för generositeten.

Han, och riksdagens EU-nämnd, vill att Sverige ska bidra med ungefär lika mycket per person som andra lika välmående länder. Men enligt det förslag som just nu ligger på förhandlingsbordet betalar vi mer.

Svåra frågor

Det kommer inte att gå igenom. Vid lunchtid i dag ska den brittiske premiärministern Tony Blair, just nu EU:s ordförande, lägga fram ett nytt förslag.

Knäckfrågorna är fyra:

Medlemsavgiften

Sverige vill både ha rabatt på avgiften och mer pengar ur EU:s kassa, exempelvis bidrag till landsbygdsutveckling.

Jämfört med det budgetförslag som stoppades i juni har Sverige i det nuvarande förslaget "tjänat" en halv miljard kronor per år. Men det är inte tillräckligt enligt Göran Persson.

Brittiska rabatten

Sedan Storbritanniens Margaret Thatcher 1984 dängt handväskan i bordet och rutit "I want my money back" har landet en rejäl rabatt på sin medlemsavgift. Den vill alla andra länder minska. Tony Blair är av naturliga skäl ointresserad.

Budgetöversyn

Är roligare än det låter. Det handlar om att sno pengar från Frankrikes Jacques Chirac, det vill säga minska jordbrukssubventionerna från 2010. Frankrike är otroligt mycket emot.

Globaliseringsfond

En fond som ska hjälpa regioner med hög arbetslöshet till följd av globaliseringen. Sverige är helt emot och tycker att det redan finns möjlighet att få hjälp.

Läs mer:

De får pengar ur EU:s budget

De betalar till EU:s budget

Lena Mellin

Följ ämnen i artikeln