Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

Partierna som måste skärpa sig

Fyra skåpas ut av väljarna i Aftonbladet/Demoskop

Centern är illa ute. Liberalerna, Kristdemoraterna och Vänsterpartiet klarar sig bara ett snäpp bättre.

Väljarna skåpar ut de mindre partierna i Aftonbladet/Demoskop. De är inte särskilt bra på någonting.

De tre största partierna, Socialdemokraterna, Sverigedemokraterna och Moderaterna lade beslag på 70 procent av rösterna i valet förra året.

Den nya mätningen från Aftonbladet/Demoskop berättar varför.

Väljarna tycker att de har de bästa lösningarna på tolv av 13 utvalda områden som står i centrum för politiken.

Av de fem små partierna i riksdagen klarar sig Miljöpartiet bäst. Väljarna anser att de har den bästa politiken på åtminstone ett område.

De övriga fyra har problem. De är inte bäst på någonting, enligt väljarna.

Socialdemokraterna hamnar oftast på första plats när väljarna tycker till om tretton kategorier. SD är på topp i tre kategorier.

Centern som en gång i tiden kallade sig Alliansens gröna röst klarar sig inte ens upp på pallplats i kategorin ”klimat och miljö”. Den enda fråga de är någorlunda bra på av de 13 undersökta är ”företagande”. Där ligger de trea, enligt väjarna.

Liberalerna, riksdagens minsta parti ligger lite bättre till. Väljarna tycker att de har de näst bästa lösningarna för skola och utbildning.

Kristdemokraterna och Vänsterpartiet har inte heller mycket att skryta med. Men de klarar sig i alla fall något bättre. KD är näst bäst på sjukvård och äldreomsorg. Vänsterpartiet är tvåa på jämställdhet och trea på sjukvård och äldreomsorg.

 

Ett mått på den kraftiga dominansen för de tre största partierna är följande siffra - 82.

I en uträkning har jag gett tre poäng för varje fråga som väljarna tycker att de är bäst på. Två poäng om de anses vara näst bäst. Och ett poäng för en tredjeplacering.

Då lägger de tre stora partierna beslag på 64 av totalt 82 poäng. Eller 82 procent.

De mindre partierna, möjligen med undantag för Miljöpartiet, ligger alltså i en förödande slagskugga av de tre stora partierna. De måste skärpa sig.

För de stora, regeringsbärande partierna är det viktigt med ett heltäckande program. De måste ha en politik för varje område.

För de mindre är det inte lika viktigt. De kommer inte att leda en regering, i alla fall inte i närtid.

Däremot måste de ha en, eller ett par, profilfrågor. Ungefär som Miljöpartiet som åtminstone stundtals förstår hur viktigt deras namn är för den profil de har hos väjarna.

Men Centern är inte bäst på någon enda politisk fråga. Det är inte Kristdemokraterna heller. Eller Vänsterpartiet och Liberalerna.

 

De fem mindre partierna samlar mindre än en tredjedel av väljarna. Om de vill öka den andelen måste de kraftsamla. Bli bäst på en fråga i väljarnas ögon. Det skulle i alla fall jag plädera för om jag var strateg på något av småpartierna.

Det är livsviktigt för dem att ha en ha en profil som är lite mer beständig än en partiledares eventuella vänskapsförhållande med väljarna.

 

De har bästa politiken

Socialdemokraterna
Sveriges ekonomi
Jobb
Sjukvård
Skola och utbildning
Lag och ordning (delar med SD)
Äldreomsorg
Jämställdhet
Energi och energiförsörjning


Sverigedemokraterna
Invandring
Integration
Lag och ordning (delarmed S)


Moderaterna
Försvar
Företagande


Miljöpartiet
Klimat och miljö

Partierna som väljarna tycker har den bästa politiken på 13 utvalda områden.

Poängligan

  • Socialdemokraterna 31,5 poäng
  • Moderaterna 21
  • Sverigedemokraterna. 11,5
  • Kristdemokraterna 4
  • Vänsterpartiet 4
  • Miljöpartiet 3
  • Liberalerna 2
  • Centerpartiet 1

Tre poäng för bästa politiken på ett område. Två för näst bästa och ett poäng för tredje bästa lösningen på ett av de 13 utvalda områden. Exempel: Centern är enligt väljarna tredje bäst på företagande. Liberalerna anses vara näst bäst på skola. Moderaterna är etta på två områden, tvåa och trea på fem olika områden. Delad förstaplats ger delad poäng.

Frågan som ställdes var: Vilket parti skulle du rösta på om det var riksdagsval i dag?

Siffror inom parentes visar skillnaden mot förra mätningen för en månad sedan.

Så gjordes undersökningen

Undersökningen är gjord av Demoskop på uppdrag av Aftonbladet inom ramen för Iniziopanelen som speglar svenska folket. Målgruppen är allmänheten 18 år och äldre. Undersökningen omfattar 1 666 intervjuer under perioden 27 dec, 2022 – 4 jan, 2023 och är genomförd som en webbundersökning.
Urvalet är pre-stratifierat och vägt på ålder, kön, region och parti i föregående val.

Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Demoskops undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällsfrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.